poniedziałek, 16 listopada 2020

WARZYWA PIECZONE Z DRESSINGIEM


Proste, szybkie, smaczne i na dodatek zdrowe!!! Żadnego smażenia, panierowania, stania przy garach. Zapach z piekarnika skupia wszystkich domowników w sercu domu. Siedzimy wokół stołu i ukradkiem spoglądamy na czasomierz piekarnika, którego nie wzrusza nasze zniecierpliwienie:)

Składniki:

(porcja dla 3-4 osób)
  • 4 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 10 brukselek
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka
  • 1 fenkuł
  • 2 główki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta papryki ostrej
  • oliwa z oliwek

dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki kremowego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziwa)
  • sok z 1/2 cytryny
  • parę liści kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieram (lub dokładnie myję) i kroję w ósemki.
  2. Szalotek nie obieram, kroję w ćwiartki.
  3. Pieczarki obieram ze skórki i kroję w ćwiartki.
  4. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w większe kawałki.
  5. Fenkuł kroję wzdłuż na 6 części.
  6. Główki czosnku przekrajam w szerz, nie obieram.
  7. Wszystkie warzywa układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Polewam oliwą z oliwek i posypuję przyprawami.
  9. Dokładnie mieszam by przyprawy oblepiły warzywa.
  10. Piekę w 200 stopniach około 35 minut.
  11. W międzyczasie przygotowuję dressing z podanych wyżej składników - mieszam wszystkie składniki w miseczce.
  12. Pieczone warzywa skropione dressingiem SMAKują wybornie z domowymi ogórkami i kapustą kiszoną.





Naczynia pochodzą z norweskiego second handu - Fretex. Seria Crocus to projekt z lat 60-tych. Jak widać wciąż w świetnym stanie.
Porcelana w Figgjo wytwarzana jest od 1941 roku. W fabryce nie używa się żadnych szkodliwych materiałów. Resztki z produkcji poddawane są recyclingowi. Na pierwszym miejscu stawia się funkcjonalność. Projekt, kolor, kształty podążają za nią, by stworzyć naczynie doskonałe...Na talerze otrzymuje się 5 letnią gwarancję na ewentualne uszkodzenia krawędzi.

0 komentarze

Prześlij komentarz