Składniki:
(porcja dla 3-4 osób)- 4 ziemniaki
- 2 szalotki
- 10 brukselek
- 4 pieczarki
- 1 papryka
- 1 fenkuł
- 2 główki czosnku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- szczypta papryki ostrej
- oliwa z oliwek
dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki kremowego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziwa)
- sok z 1/2 cytryny
- parę liści kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
- 1/4 łyżeczki musztardy
- szczypta oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki obieram (lub dokładnie myję) i kroję w ósemki.
- Szalotek nie obieram, kroję w ćwiartki.
- Pieczarki obieram ze skórki i kroję w ćwiartki.
- Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w większe kawałki.
- Fenkuł kroję wzdłuż na 6 części.
- Główki czosnku przekrajam w szerz, nie obieram.
- Wszystkie warzywa układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewam oliwą z oliwek i posypuję przyprawami.
- Dokładnie mieszam by przyprawy oblepiły warzywa.
- Piekę w 200 stopniach około 35 minut.
- W międzyczasie przygotowuję dressing z podanych wyżej składników - mieszam wszystkie składniki w miseczce.
- Pieczone warzywa skropione dressingiem SMAKują wybornie z domowymi ogórkami i kapustą kiszoną.
Porcelana w Figgjo wytwarzana jest od 1941 roku. W fabryce nie używa się żadnych szkodliwych materiałów. Resztki z produkcji poddawane są recyclingowi. Na pierwszym miejscu stawia się funkcjonalność. Projekt, kolor, kształty podążają za nią, by stworzyć naczynie doskonałe...Na talerze otrzymuje się 5 letnią gwarancję na ewentualne uszkodzenia krawędzi.
0 komentarze
Prześlij komentarz