![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC84DLpvAjtowPaBgNLi6CObkp2gTt6OJylZsgGq9SMGUPGXiaBph4E7WXAeAaOiznBxD3FXRUQWNv01OfDlCKoXiutWLzAoSuICWiQriHOcfLNmXXA3886G46j4OAgQp4DUcVba8CRsGq/w640-h480/5.jpg)
Składniki:
(porcja dla 3-4 osób)- 4 ziemniaki
- 2 szalotki
- 10 brukselek
- 4 pieczarki
- 1 papryka
- 1 fenkuł
- 2 główki czosnku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- szczypta papryki ostrej
- oliwa z oliwek
dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki kremowego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziwa)
- sok z 1/2 cytryny
- parę liści kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
- 1/4 łyżeczki musztardy
- szczypta oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki obieram (lub dokładnie myję) i kroję w ósemki.
- Szalotek nie obieram, kroję w ćwiartki.
- Pieczarki obieram ze skórki i kroję w ćwiartki.
- Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w większe kawałki.
- Fenkuł kroję wzdłuż na 6 części.
- Główki czosnku przekrajam w szerz, nie obieram.
- Wszystkie warzywa układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewam oliwą z oliwek i posypuję przyprawami.
- Dokładnie mieszam by przyprawy oblepiły warzywa.
- Piekę w 200 stopniach około 35 minut.
- W międzyczasie przygotowuję dressing z podanych wyżej składników - mieszam wszystkie składniki w miseczce.
- Pieczone warzywa skropione dressingiem SMAKują wybornie z domowymi ogórkami i kapustą kiszoną.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi34cvBhwoevsePQx-ckRXB_FAGNv78fvo6AAiBhAf8MiknjMrloSq6sPfgfUtklqoYTqh1C_B-zUPL9jYjgNKWF97BlbaFPO_L23sqG0_zCTR9E3ODniV1VbCIqDD3TjAshEV6FaiqYDzs/w480-h640/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKM_Qi0sGiPEdHgkj87HNyYe5ekG_Hh3zrwMjISyLgMhWKbmqZgDizuwogXZS_zmvEdqM8duBroERC4mJQ0PuoJhHd_RZa5pCr28GHYgSD28UVwTiF6JWpTPlti17rh9hBRI0Paqud4Oy8/w480-h640/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHp2tXbyIjGjIyVvUr1NAgHbc_vNPbEf16mV_L-fSZJ6b1se492eG4ecYyYYbxSDPFd0nuEnf66OHvc7NRnQJmYNht7U5F1Rj0O3q-GrUszRG9fuJeTf5QXfGdey1W-6-J5UhQSq0328jI/w400-h400/8.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBvw_uVPqxuFZTLegmpuSC7GkMA-Ypj5UI1wYYMm3JsjI4Aekqx-uh6OApP2qHolDISIrhJo_3A9TFpozyE3l4jRnCzZRDxsW6o12KJpI_bFYjN0duUxo_W2yVUdiuTQ7y3nztmonEe3Pp/w400-h400/6.jpg)
Porcelana w Figgjo wytwarzana jest od 1941 roku. W fabryce nie używa się żadnych szkodliwych materiałów. Resztki z produkcji poddawane są recyclingowi. Na pierwszym miejscu stawia się funkcjonalność. Projekt, kolor, kształty podążają za nią, by stworzyć naczynie doskonałe...Na talerze otrzymuje się 5 letnią gwarancję na ewentualne uszkodzenia krawędzi.
0 komentarze
Prześlij komentarz