Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 120 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g fenkułu
- 2 łyżki domowej "jarzynki"(mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą i granulowanym czosnkiem)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 800 ml wrzątku
- 70 g komosy ryżowej (u mnie biała)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki pomidorów z puszki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g tofu naturalnego
- szczypta chilli
- pieprz, sól
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kroję fenkuła na kawałki (zielone listki zostawiam do ozdoby) i dodaję do cebuli.
- Przyprawiam jarzynką, solą, pieprzem i chwilę mieszam.
- Zalewam wrzątkiem i dorzucam komosę.
- Gotuję ok. 15 min.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam tofu z przyprawami i sosem sojowym. Odstawiam.
- Do garnka dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe i pomidory z puszki. Gotuję 10 min.
- Zupę podaję z podsmażonym tofu, listkami fenkułu i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz