poniedziałek, 9 listopada 2020

ZUPA FENKUŁOWA Z KOMOSĄ I TOFU

 


Konkretna, ostra zupa, której głównym składnikiem jest fenkuł (koper włoski), charakteryzujący się niespotykanym zapachem i SMAKiem. Jedna bulwa wystarczy do ugotowania zupy dla czterech osób. Czas przygotowania to tylko pół godziny, zatem wrzucam ten przepis do codziennego menu:)

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 120 g cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g fenkułu
  • 2 łyżki domowej "jarzynki"(mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą i granulowanym czosnkiem)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 800 ml wrzątku
  • 70 g komosy ryżowej (u mnie biała)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki pomidorów z puszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g tofu naturalnego
  • szczypta chilli
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka sosu sojowego
do podania: zielone liście kopru, tofu i płatki chilli

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Kroję fenkuła na kawałki (zielone listki zostawiam do ozdoby) i dodaję do cebuli.
  3. Przyprawiam jarzynką, solą, pieprzem i chwilę mieszam.
  4. Zalewam wrzątkiem i dorzucam komosę.
  5. Gotuję ok. 15 min.
  6. W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam tofu z przyprawami i sosem sojowym. Odstawiam.
  7. Do garnka dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe i pomidory z puszki. Gotuję 10 min.
  8. Zupę podaję z podsmażonym tofu, listkami fenkułu i płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz