wtorek, 10 listopada 2020

MAKARON Z KURKAMI I GROSZKIEM CUKROWYM

 

Dorwałam jeszcze w sklepie kurki....to już ostatni moment na ich wykorzystanie. Za chwilę, zimową porą będzie trzeba zadowolić się pieczarkami. Póki co, cieszę się zapachem lasu w domu. Groszek cukrowy ożywia i odświeża to danie, długo nie doceniałam tego strączka:) 

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta curry
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • do podania: natka pietruszki i płatki chilli

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę. Chwilę podsmażam.
  2. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i kurki, które wcześniej przelewam wrzątkiem (mniej się kruszą i łatwiej je umyć).
  3. Doprawiam solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Podsmażam na średnim ogniu ok. 15 min. pilnując by czosnek i szalotki się nie przypaliły.
  5. Dodaję pozostałe przyprawy: paprykę wędzoną, curry, sok z cytryny i sos sojowy.
  6. Dorzucam groszek i podsmażam ok. 10 min.
  7. W międzyczasie gotuję dowolny makaron (u mnie cieciorkowy).
  8. Podaję z natką pietruszki i płatkami chilli. Skrapiam cytryną.


0 komentarze

Prześlij komentarz