![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg70PKvFxiL1HwS28TTDbU_XS9jvz11_fMu6J9lNXnZKW3PQMGhek3dl2kUwjDk2Cpq2y-smQZJ2NdB1VL7og4JBK_UEOPk0AgBRzxm8DaMsL1zhLVmA0iNNsMr-ym74qReqPRw8FWrSZJd/w640-h640/2.jpg)
Składniki:
(porcja dla 2 osób)- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- sól, pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta curry
- 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- do podania: natka pietruszki i płatki chilli
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę. Chwilę podsmażam.
- Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i kurki, które wcześniej przelewam wrzątkiem (mniej się kruszą i łatwiej je umyć).
- Doprawiam solą i sporą ilością pieprzu.
- Podsmażam na średnim ogniu ok. 15 min. pilnując by czosnek i szalotki się nie przypaliły.
- Dodaję pozostałe przyprawy: paprykę wędzoną, curry, sok z cytryny i sos sojowy.
- Dorzucam groszek i podsmażam ok. 10 min.
- W międzyczasie gotuję dowolny makaron (u mnie cieciorkowy).
- Podaję z natką pietruszki i płatkami chilli. Skrapiam cytryną.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMVJQj8D1oK7fGV7giqvXmqgarCx2WUZGtsudrfWI7xYn1xWK_VL6NvRIiYW_eujGnYNpZUC507Yh1o1tr_trS-oQ6dgmXEaATFmU1UufmQpmRERvrpHAL1qnigE3gMceYZmtC9_0BMSwD/w400-h400/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1dD57J1wdPLm7fivqfP11zYrvujXzDYHuFCdGIUX9NfjnSvzz3OSOk41wy-xjVshwTcnnqS8hNcwThVSlbvZq8phqXS7okS5zFa8cOhPvfZ3ZxdvfzlEG46ONDtyo7fGhnqHZniEP7dIH/w400-h400/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjR_JTQ8nbaMViwjXYvxNh6vyn9OUuuQzKgWKrQVw4g41tfKEZ5TMUJFDc08jiZTFn8GfdwdiP1cmby7wvou6RlmSr815XH6Q2YKw4uVBxTQbiDpDoP5BpyhDjCGjteCDEUwwUKTRkeoaq7/w480-h640/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz