Dorwałam jeszcze w sklepie kurki....to już ostatni moment na ich wykorzystanie. Za chwilę, zimową porą będzie trzeba zadowolić się pieczarkami. Póki co, cieszę się zapachem lasu w domu. Groszek cukrowy ożywia i odświeża to danie, długo nie doceniałam tego strączka:)
Składniki:
(porcja dla 2 osób)- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- sól, pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta curry
- 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- do podania: natka pietruszki i płatki chilli
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę. Chwilę podsmażam.
- Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i kurki, które wcześniej przelewam wrzątkiem (mniej się kruszą i łatwiej je umyć).
- Doprawiam solą i sporą ilością pieprzu.
- Podsmażam na średnim ogniu ok. 15 min. pilnując by czosnek i szalotki się nie przypaliły.
- Dodaję pozostałe przyprawy: paprykę wędzoną, curry, sok z cytryny i sos sojowy.
- Dorzucam groszek i podsmażam ok. 10 min.
- W międzyczasie gotuję dowolny makaron (u mnie cieciorkowy).
- Podaję z natką pietruszki i płatkami chilli. Skrapiam cytryną.
0 komentarze
Prześlij komentarz