Dynia - królowa jesieni, idealnie wpisuje się w kolorystykę otoczenia i chętnie wykorzystuję ją do zup i innych rozgrzewających dań. To już trzeci przepis na blogu na zupę z dynią, więc jest w czym wybierać. Jeżeli pytacie, która z tych trzech zup jest najbardziej SMAKowita, czy dyniowa z soczewicą i zielonym groszkiem,czy dyniowa z limonką, czy dzisiejszy krem, to niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć. Każda z nich ma swój charakter i trochę inny SMAK. Zawsze mam ochotę na dokładkę:)
Składniki:
- 250 g dyni piżmowej
- 200 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 1/2 cm plastra korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 50 g szalotek
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka domowej przyprawy "jarzynka" (zmiksowana suszona włoszczyzna, sól, kurkuma i czosnek granulowany)
- 50 g czerwonej soczewicy
- 500 ml wrzątku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 100 ml mleka kokosowego z puszki
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone szalotki, czosnek, imbir i chwilę podsmażam.
- Dorzucam pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchew i duszę ok. 10 min (od czasu do czasu mieszam)
- Dodaję kurkumę, curry, sól, pieprz, "jarzynkę" i soczewicę.
- Zalewam całość wrzątkiem i gotuję ok. 20 min (do miękkości warzyw).
- Dodaję przecier pomidorowy i mleko kokosowe.
- Miksuję i podaję z octem balsamicznym di Modena i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz