poniedziałek, 2 listopada 2020

KREM Z DYNI I SOCZEWICY

 


Dynia - królowa jesieni, idealnie wpisuje się w kolorystykę otoczenia i chętnie wykorzystuję ją do zup i innych rozgrzewających dań. To już trzeci przepis na blogu na zupę z dynią, więc jest w czym wybierać. Jeżeli pytacie, która z tych trzech zup jest najbardziej SMAKowita, czy dyniowa z soczewicą i zielonym groszkiem,czy dyniowa z limonką, czy dzisiejszy krem, to niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć. Każda z nich ma swój charakter i trochę inny SMAK. Zawsze mam ochotę na dokładkę:)

Składniki:

  • 250 g dyni piżmowej
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 1/2 cm plastra korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g szalotek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy "jarzynka" (zmiksowana suszona włoszczyzna, sól, kurkuma i czosnek granulowany)
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 100 ml mleka kokosowego z puszki
do podania: ocet balsamiczny di Modena, płatki chilli

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone szalotki, czosnek, imbir i chwilę podsmażam.
  2. Dorzucam pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchew i duszę ok. 10 min (od czasu do czasu mieszam)
  3. Dodaję kurkumę, curry, sól, pieprz, "jarzynkę" i soczewicę.
  4. Zalewam całość wrzątkiem i gotuję ok. 20 min (do miękkości warzyw).
  5. Dodaję przecier pomidorowy i mleko kokosowe.
  6. Miksuję i podaję z octem balsamicznym di Modena i płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz