![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxvZCjSa8oUiK8xkXyanceD-H4HAcF7ssADJKDaY3Lr1nnwJMK8et7fMuXhvXqrH9FN1JSnRGjrrTFvLIfDPOaOJDVbHgfJHC_YufBy_4bTFt0An2K1Cqf-R4IH_hyphenhyphenoyMmbCBZLwDruzIr/w480-h640/1.jpg)
Ciasto na tortille przygotowałam ze specjalnej "mąki na tortille", ale przepis sprawdziłam również na tradycyjnej mące pszennej. Tortille w SMAKu są identyczne. Do ciasta z tradycyjną mąka pszenną musiałam dodać trochę więcej wody, aby masa się skleiła. Poza tym, cały proces przebiegał tak samo i bez zakłóceń:)
Składniki:
(na 10 tortilli)- 420 g mąki pszennej do tortilli lub zwykłej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 250 ml wody (plus 2 łyżki jeżeli używam zwykłem mąki pszennej)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i mieszam aż ciasto się sklei.
- Formuję kulkę, dzielę na 10 części.
- Podsypuję blat mąką i z każdej części wałkuję cienki placek.
- Rozgrzewam patelnię z grubym dnem (najlepsza taka do naleśników) i piekę tortille.
- Po ok. 10 sekundach powinny tworzyć się bąble powietrza (jeżeli nie, prawdopodobnie patelnia jest za słabo nagrzana - moje placki smażę na mocy 7/9).
- Przewracam na drugą stronę i chwilę dosmażam.
- Tortille dobre są na ciepło i zimno, z dodatkami i bez:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuQs58HTBjwp_lN3Seu2kusofw41r1K5WUZpR8ZkjHNjpDWKAUQzus31veGQLt-iO-tRMANPYU9D9xGXC15iOqnWedQYIQECR-sgkzddt_i2mV3ubwzeDOnqNdPax6vv7kwAiNHCGI0WId/w400-h400/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhysyyW1mIs9bnKCzS_wex8PGaerF_f3_oehyXfv2VmPZRY9yjviV2Kwy-H5vEkUdC9vmDFqxnHP3ZKjSJG7S3asL53yNSTIqf1jPN8WtTc_U4uvCcPhcgN2SX6Gc6tb5RzznwB8HPpICpc/w400-h400/2.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz