poniedziałek, 23 listopada 2020

TORTILLA

 


Ciasto na tortille przygotowałam ze specjalnej "mąki na tortille", ale przepis sprawdziłam również na tradycyjnej mące pszennej. Tortille w SMAKu są identyczne. Do ciasta z tradycyjną mąka pszenną musiałam dodać trochę więcej wody, aby masa się skleiła. Poza tym, cały proces przebiegał tak samo i bez zakłóceń:)

Składniki:

(na 10 tortilli)
  • 420 g mąki pszennej do tortilli lub zwykłej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml wody (plus 2 łyżki jeżeli używam zwykłem mąki pszennej)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i mieszam aż ciasto się sklei.
  2. Formuję kulkę, dzielę na 10 części.
  3. Podsypuję blat mąką i z każdej części wałkuję cienki placek.
  4. Rozgrzewam patelnię z grubym dnem (najlepsza taka do naleśników) i piekę tortille.
  5. Po ok. 10 sekundach powinny tworzyć się bąble powietrza (jeżeli nie, prawdopodobnie patelnia jest za słabo nagrzana - moje placki smażę na mocy 7/9).
  6. Przewracam na drugą stronę i chwilę dosmażam.
  7. Tortille dobre są na ciepło i zimno, z dodatkami i bez:)


0 komentarze

Prześlij komentarz