czwartek, 10 grudnia 2020

POMIDOROWA PASTA Z CIECIORKI


Bardzo lubię mieć w lodówce pastę bądź humus, wtedy nie ma problemu ze śniadaniem lub przekąską. Wystarczy dobry, domowy chleb i można biec dalej. Zrobienie pasty to kwestia 5 min, a jak zadbam o to, by w spiżarce był zapas strączków, codziennie mogę serwować inne zdrowe smarowidło.

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • woda

Wykonanie:

  1. Przepłukaną ciecierzycę wrzucam do blendera razem z przecierem, oliwą, kuminem i papryką.
  2. Dolewam trochę zimnej wody i blenduję.
  3. Jeżeli jest za ścisła, dolewam wodę i blenduję aż gęstość będzie odpowiednia dla pasty.
  4. Cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę i dorzucam do pasty. Mieszam łyżką.
  5. Solę i pieprzę do smaku.
  6. Podaję na kromce chleba.

2 komentarze: