sobota, 24 października 2020

BRUSCHETTA NA TRZY SPOSOBY (maltańskie inspiracje)

Lubię podróże, a zwiedzanie przeplatam testowaniem potraw w restauracjach, barach i kawiarniach. Na czas wyjazdu przydałby mi się większy żołądek, który pomieściłby więcej tych pyszności:) Chociaż Malta (bo tam ostatnio byłam) nie jest mistrzem w temacie vege, to należy jej się duży plus za znajomość tematu i otwartość umysłu. W pizzerni, bez problemu i kręcenia nosem, dostałam pizzę bez mozzarelli i parmezanu. Znalazłam też dwa bary, w których serwowano pyszne koktajle, sałatki, burgery roślinne i falafele. Wiele potraw lokalnych będę "weganizowała" i SMAKowała w mojej domowej kuchni przez kolejne tygodnie, żeby jeszcze przez chwilę cieszyć się wspomnieniami ze słonecznej Malty.
Na początek bruschetta - przystawka, która znajduję się w prawie każdej restauracyjnej karcie menu. Zgrillowana bagietka z pomidorową salsą, z tapenadą lub chutneyem z czerwonej cebuli. Bagietki żytnie upiekłam sama, ale jest to pracochłonne, więc u mnie śniadanie przesunęło się na porę obiadową. Polecam zatem zadbać o pieczywo dzień wcześniej.

Składniki:

pomidorowa salsa:

  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

tapenada:

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 10 sztuk oliwek marynowanych w soli
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • płatki chilli

chutney z czerwonej cebuli:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 łyżek czerwonego octu winnego

Wykonanie:

pomidorowa salsa:

  1. Pomidorki i cebulę kroję w kostkę.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę.
  3. Natkę drobno siekam.
  4. Wszystkie składniki wraz z przyprawami i oliwą mieszam w miseczce i odstawiam.

tapenada:

  1. Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki umieszczam w blenderze i rozdrabniam tak, aby widać było drobne kawałki oliwek.
  2. Posypuję natką i płatkami chilli.

chutney z czerwonej cebuli:

  1. Rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem, dodaję cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i szklę cebulę.
  2. Dodaję chilli, cukier, ocet i sól.
  3. Karmelizuję cebulę ok. 1/2 godziny, aż płyn się zredukuje.
Smarowidła podaję z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek.
Tapenada

Salsa pomidorowa

Chutney z czerwonej cebuli

0 komentarze

Prześlij komentarz