Lubię podróże, a zwiedzanie przeplatam testowaniem potraw w restauracjach, barach i kawiarniach. Na czas wyjazdu przydałby mi się większy żołądek, który pomieściłby więcej tych pyszności:) Chociaż Malta (bo tam ostatnio byłam) nie jest mistrzem w temacie vege, to należy jej się duży plus za znajomość tematu i otwartość umysłu. W pizzerni, bez problemu i kręcenia nosem, dostałam pizzę bez mozzarelli i parmezanu. Znalazłam też dwa bary, w których serwowano pyszne koktajle, sałatki, burgery roślinne i falafele. Wiele potraw lokalnych będę "weganizowała" i SMAKowała w mojej domowej kuchni przez kolejne tygodnie, żeby jeszcze przez chwilę cieszyć się wspomnieniami ze słonecznej Malty.
Na początek bruschetta - przystawka, która znajduję się w prawie każdej restauracyjnej karcie menu. Zgrillowana bagietka z pomidorową salsą, z tapenadą lub chutneyem z czerwonej cebuli. Bagietki żytnie upiekłam sama, ale jest to pracochłonne, więc u mnie śniadanie przesunęło się na porę obiadową. Polecam zatem zadbać o pieczywo dzień wcześniej.
Składniki:
pomidorowa salsa:
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- parę liści natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano, bazylia
tapenada:
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 10 sztuk oliwek marynowanych w soli
- 1 ząbek czosnku
- parę liści natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- płatki chilli
chutney z czerwonej cebuli:
- 400 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chilli
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 łyżek czerwonego octu winnego
Wykonanie:
pomidorowa salsa:
- Pomidorki i cebulę kroję w kostkę.
- Czosnek przeciskam przez praskę.
- Natkę drobno siekam.
- Wszystkie składniki wraz z przyprawami i oliwą mieszam w miseczce i odstawiam.
tapenada:
- Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki umieszczam w blenderze i rozdrabniam tak, aby widać było drobne kawałki oliwek.
- Posypuję natką i płatkami chilli.
chutney z czerwonej cebuli:
- Rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem, dodaję cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i szklę cebulę.
- Dodaję chilli, cukier, ocet i sól.
- Karmelizuję cebulę ok. 1/2 godziny, aż płyn się zredukuje.
Tapenada |
Salsa pomidorowa |
Chutney z czerwonej cebuli |
0 komentarze
Prześlij komentarz