wtorek, 9 marca 2021

KUKURYDZIANE TACO TUBS Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ



Słoneczny dzień, to idealny dzień do gotowania w plenerze. Cudowne widoki rozciągają się ze skalnego wzgórza z latarnią morską Vistnes. Lunch w takim miejscu to uczta dla ciała i ducha.  Delikatny wiaterek i ciepłe słońce zachęcają by pozostać tu jak najdłużej... 

Składniki:

  • 230 g ugotowanej zielonej soczewicy (u mnie z kartoniku)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • mieszanka przypraw (sól, pieprz, suszona cebula, czosnek, kurkuma i oregano)
  • rukola
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • kukurydziane taco tubs ze sklepu

sos:

  • 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka koperku

Wykonanie:

  1. Wlewam oliwę do patelni i podsmażam pokrojoną szalotkę i czosnek aż zmiękną.
  2. Dodaję wędzoną paprykę i mieszankę przypraw. Mieszam.
  3. Dodaję soczewicę i cienko pokrojoną marchewkę. Podsmażam 5 minut.
  4. W międzyczasie kroję w plasterki ogórka i paprykę oraz przygotowuję sos.
  5. Wkładam wszystkie składniki do mini tacos.
  6. Dodaję sos.


0 komentarze

Prześlij komentarz