wtorek, 16 marca 2021

WEGAŃSKI STROGONOW Z BOCZNIAKÓW



Ze wzgórza w Randabergu w słoneczny dzień widać wyraźnie ośnieżone szczyty gór, pobliskie wyspy i port Mekjarvik z ciekawym usypiskiem skalnym w kształcie sierpu. Od dawna chciałam się tam wybrać na gotowanie w plenerze. 

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 50 g szalotek
  • 250-300 g boczniaków 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki wegańskiej śmietanki (u mnie owsiana)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • pieczywo

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone w paski boczniaki.
  3. Dodaję przyprawy: wędzoną paprykę, sól i pieprz.
  4. Kroję paprykę w drobną kostkę i dodaję do garnka.
  5. Podsmażam ok. 15 minut (muszą być dobrze przysmażone i miękkie).
  6. Dodaję syrop klonowy, sos sojowy i musztardę.
  7. Mieszam i chwilę gotuję.
  8. Dodaję śmietankę i przecier pomidorowy. Chwilę gotuję.
  9. Posypuję natką pietruszki.
  10. Podaję z dowolnym pieczywem.


0 komentarze

Prześlij komentarz