poniedziałek, 8 marca 2021

JEŻYNOWE ZAWIJAŃCE Z CYNAMONEM I LUKREM



Ciasto, do którego niepotrzebny jest talerz, nóż ani łyżeczka, odrywamy zawijańca ręką i zjadamy ze SMAKiem. Wypiek idealny do zabrania w teren. Obłędny zapach cynamonu i kardamonu roznosi się po domu  i od razu robi się ciepło i dobrze na sercu. Warto zrobić podwójną porcję ciasta. Gotowego zawijańca można w kawałkach zamrozić i wyjąć porcję w razie nagłej ochoty na "coś słodkiego".

Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży (12 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru

  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 4 łyżki erytrytolu

  • 4 łyżki dżemu jeżynowego (lub innego)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (lub innych)
  • 2 łyżeczki cynamonu

lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

  1. Mleko mieszam z drożdżami i cukrem. Odstawiam.
  2. Do miski wsypuję mąkę, kardamon, erytrytol i mieszankę mleka, drożdży, cukru.
  3. Zagniatam ciasto (jeżeli jest za suche, dodaję odrobinę mleka) i odstawiam na 1 godzinę.
  4. Rozwałkowuję ciasto tak, aby powstał prostokąt.
  5. Smaruję dżemem, posypuję 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką orzeszków.
  6. Zwijam ciasto w rulon i kroję na 3 - 4 cm kawałki.
  7. Układam w blaszce rozcięciem do dołu.
  8. Posypuję 1 łyżką orzeszków i 1 łyżeczką cynamonu.
  9. Przykrywam ściereczką na 30 minut.
  10. Piekę w 180 st. C/ 20-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  11. W międzyczasie przygotowuję lukier. Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny.
  12. Polewam lukrem przestudzone zawijańce.


0 komentarze

Prześlij komentarz