czwartek, 11 marca 2021

SPAGHETTI Z POMIDORAMI, GROSZKIEM I RUKOLĄ



Wystarczy parę składników i chwila czasu, by przygotować jedno z najprostszych dań. Mrożony groszek zimową porą, to mój ulubiony dodatek do potraw. Cenię go za słodycz i soczysty, zielony kolor, który zaostrza apetyt.

Składniki:

  • 2 porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść mrożonego groszku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • garść rukoli
  • sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie podsmażam czosnek (uważam żeby nie przypalić).
  3. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i mrożony groszek. Podsmażam 5-10 min.
  4. Dodaję przyprawy.
  5. Ugotowany makaron wrzucam do patelni i mieszam wszystkie składniki.
  6. Całość posypuję płatkami drożdżowymi i rukolą.

0 komentarze

Prześlij komentarz