piątek, 12 marca 2021

SPRING ROLLSY Z WARZYWAMI



Często korzystam z tego przepisu, który ma nieskończenie wiele możliwości. Wszystko zależy od warzyw i dodatków, których użyję do wypełnienia rollsów. Jednak cokolwiek zawinę w te cienkie, niepozorne, ryżowe papierki zawsze SMAKują świetnie.  Czasami do środka dodaję kawałki nori, wtedy spring rollsy maczane w sosie sojowym są trochę jak sushi. Kolorowe danie ładnie prezentuje się na stole i zawsze z  niecierpliwością czekam na pierwszy kęs.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 ogórka
  • 10 oliwek
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryka
  • natka pietruszki
  • kilka liści sałaty
  • sos sojowy
  • papier ryżowy

Wykonanie:

  1. Kroję marchewkę, paprykę i ogórka w cienkie słupki.
  2. Kroję w plasterki awokado.
  3. Moczę ryżowy papier w gorącej wodzie, aż będzie miękki i sprężysty (ok. 10 s).
  4. Wyjmuję z wody i kładę na blacie.
  5. Na środku papieru układam warzywa i zwijam delikatnie.
  6. Gotowe spring rollsy maczam w sosie sojowym lub innym ulubionym.



0 komentarze

Prześlij komentarz