![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcj5EeYUblBAMWZ7Nn4g3H8b4PH70OiNljHkOFqo7lZcxrPRr9Xam7G4ENQ-smjb6LWXdJLgqK5xfoHpgnVxplRym2Th3t8cuIwrcH_9ItxQYPtNXT7paVJt24B66vJF_QYcGMGXh7SY2e/w480-h640/vegan-spring-rolls.jpeg)
Często korzystam z tego przepisu, który ma nieskończenie wiele możliwości. Wszystko zależy od warzyw i dodatków, których użyję do wypełnienia rollsów. Jednak cokolwiek zawinę w te cienkie, niepozorne, ryżowe papierki zawsze SMAKują świetnie. Czasami do środka dodaję kawałki nori, wtedy spring rollsy maczane w sosie sojowym są trochę jak sushi. Kolorowe danie ładnie prezentuje się na stole i zawsze z niecierpliwością czekam na pierwszy kęs.
Składniki:
- 1 awokado
- 1/2 ogórka
- 10 oliwek
- 1 marchewka
- 1/2 papryka
- natka pietruszki
- kilka liści sałaty
- sos sojowy
- papier ryżowy
Wykonanie:
- Kroję marchewkę, paprykę i ogórka w cienkie słupki.
- Kroję w plasterki awokado.
- Moczę ryżowy papier w gorącej wodzie, aż będzie miękki i sprężysty (ok. 10 s).
- Wyjmuję z wody i kładę na blacie.
- Na środku papieru układam warzywa i zwijam delikatnie.
- Gotowe spring rollsy maczam w sosie sojowym lub innym ulubionym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxNVb8WIWHWuPVxR0_L5fQyuWEDI7UiW3Nmmpg24Gr3GV6xFDQXsbjnhkYImwfOJaOFuH6Rt8RaXL1ej8k6s9QToK_VtpJ3gcQKzJhZNqy6A2YMtEeE7YqEEwQCl8NfoiMRJ-93igDX6Ir/w554-h640/skladniki-do-spring-rollsow.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJxr72Ql1tEp1XnQ_7P4jR8mKNYBPsjMeluR-xh7SW2X2xWVYktV9DS7hj8HFOXbHFol15sIena56gNufpz_iaiVEr2D7wdg_mwkRYwop9Hjlots6ffxmjwcR_Z0c79MXrh54YrSO_55Ky/w568-h640/spring-rollsy.jpeg)
0 komentarze
Prześlij komentarz