środa, 24 lutego 2021

SAŁATKA Z KUSKUSEM



Sałatkę z kuskusem przygotowałam w plenerze, w pobliżu latarni Tungenes w Randabergu. Obecnie objekt nie spełnia swojej pierwotnej funcji, ale w przeszłości był drogowskazem dla wpływających Byfjordem do Stavanger. Latarnię zaadaptowano na małe muzeum o temtyce morskiej i kawiarnię. Okolica bardzo klimatyczna, romantyczna, idealna do spacerowania....i gotowania:)

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 1/2 szkl. suchego kuskusu
  • 125g tofu naturalnego
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz
  • liście kolendry i mięty

dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta oregano

marynata do tofu:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta chili

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszam składniki marynaty.
  2. Wrzucam do niej pokrojone w kostkę tofu i odsawiam.
  3. Zalewam kuskus gorącą wodą i odstawiam na 10 minut.
  4. Z powyższych składników przygotowuję dressing i odstawiam.
  5. Do miski wrzucam pokrojonego ogórka i paprykę.
  6. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  7. Dorzucam kapary i suszone pomidory.
  8. Dodaję kuskus.
  9. Na patelnię wrzucam tofu razem z marynatą i podsmażam ok. 5 minut aż się zrumieni.
  10. Dorzucam do sałatki.
  11. Przyprawiam solą i pieprzem.
  12. Polewam dressingiem
  13. Posypuję kolendrą i miętą.



0 komentarze

Prześlij komentarz