![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU6xOBJH2D-nCDMEDvJCBavlGFyBFIhmjvFW7QL_hCr334sI9hY10EK4w8sY0Tlm_pK0USX1v2D4wbcmtejiBHhxY16g_LgHLkmVtHNIcOV78WM0X93XJjdYX_qdzcwXR5WMGObWvy1VOl/w640-h640/chrupiace-kotlety-z-piekarnika.jpeg)
Kiedy mam ochotę coś zjeść, to raczej wybiorę savory niż sweet food. Kotlety z piekarnika, to naprawdę zero roboty, a po pół godzinie można usłyszeć pierwszy, chrupiący kęs. Wariacji podania jest dużo: można zapakować je do veganboxa (praca, szkoła), można podać z ulubionymi dodatkami z domowej spiżarki, albo po prostu chwycić do ręki jako przekąskę.
Składniki:
- 100 ml suchej kaszy jaglanej
- 175 g fasoli czerwonej z puszki
- 200 g tofu naturalnego
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki mąki z cieciorki
Wykonanie:
- Kaszę przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję do miękkości.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam.
- Formuję kotlety i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lekko zwilżam ręce wodą, łatwiej się formuje)
- Piekę w temp. 200 stopni/ 15 minut, przewracam i dopiekam kolejne 15 minut.
- Podaję z ulubionymi dodatkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimQuLLOZF8zslUyVS_cEsySkiXRFhswRoAGVSmmi78dJiS7SaFmAhD84XUI99Rn45E0Fl_-WFHEEkyPxXKuaXYSWQM1MEhj8qrqxfEnqbSmpKnFGxPk5teUqTvH_dXd9loDjhUgNgI6mtH/w640-h640/kotlety-bez-smazenia.jpeg)
0 komentarze
Prześlij komentarz