czwartek, 4 lutego 2021

DYNIA Z CZERWONĄ BRUKSELKĄ I MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ


Miechunkę i czerwoną brukselkę użyłam w kuchni pierwszy raz. Modry kolor brukselki jest przepiękny...kupiłam od razu dwie paczki:) SMAK miechunki znam z dzieciństwa, babcia Lodzia uprawiała ją w ogródku i mówiła, że to rodzynki. Miała rację, bo jedna z nazw to właśnie "rodzynek brazylijski". Inne to: jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, miechunka jadalna i wiśnia peruwiańska. Pomarańczowe jagody mają słodko-winny SMAK, a kształt liści kojarzy mi się z papierowymi, delikatnymi lampionami.

Składniki:

(porcja dla 2-3 osób)
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 cebula
  • 400 g czerwonej brukselki
  • sos sojowy
  • syrop klonowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona
  • papryka chilli
  • kumin
  • dodatki: szczypiorek, limonka

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  2. Kroję dynię na plastry (nie obieram) i wydrążam środek z pestkami.
  3. Brukselki kroję na połówki a cebulę w piórka.
  4. Warzywa umieszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posypuję przyprawami, polewam oliwą z oliwek, syropem klonowym i sosem sojowym.
  6. Mieszam dokładnie.
  7. Piekę ok. 30 minut aż warzywa się zarumienią i będą miękkie.
  8. Na talerzu układam dynię, brukselkę z cebulą .
  9. Dodaję ćwiartkę limonki oraz miechunkę.
  10. Całość posypuję szczypiorkiem.

0 komentarze

Prześlij komentarz