
Muffiny cukiniowe, dobrze wyglądają, dobrze SMAKują i wpasują się w każdą sytuację. Można podać je na obiad, zabrać na wycieczkę, do szkoły, do pracy i podać jako przystawkę na przyjęciu. "Dogadują" się z każdym sosem, więc wszystko zależy od naszej fantazji i zachcianki.
Składniki:
(na ok. 8 muffinek)
- 125g naturalnego tofu
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka syropu klonowego
 - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 - szczypta chilli
 
- 200g cukinii
 - 40g szalotki
 - 3 suszone pomidory z zalewy
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 łyżka płatków drożdżowych
 - pieprz
 - 1 łyżeczka curry
 - 150g mąki (u mnie mieszanka chlebowa)
 
- 2 łyżki siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
 - 10 łyżek mleka roślinnego (u mnie sojowe)
 - 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego)
 
Wykonanie:
- Do misku wlewam sos sojowy, syrop klonowy, czosnek granulowany, szczyptę chilli.
 - Tofu kroję w kostkę i wrzucam do marynaty. Mieszam i odstawiam.
 - Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam.
 - Cukinię tarkuję na tarce (duże oczka) i odciskam na sitku.
 - Do dużej miski wrzucam suche składniki: szalotkę i suszone pomidory pokrojone w kostkę, cukinię, odcedzone tofu, mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe i sodę. Mieszam.
 - Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko, siemię lniane, olej kokosowy. Mieszam.
 - Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
 - Mieszankę nakładam do foremek na muffinki.
 - Piekę 30 min./180 st.C.
 - Najlepsze po przestudzeniu z dodatkiem sosu czosnkowego.
 



0 komentarze
Prześlij komentarz