![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_spiXV-bswbluxOCVu1eDW0nEb6Je98-a2YYSWaf6Xglt9qcnbySTG46JJDP8_H9LyrzIYpMMt2IubdHcQFYLsmIQ3Ggq9VrbKOqi_e3dFdYStuEgoOl1FlaZjyPJ_SDdKE6HvWT952tc/w480-h640/muffiny-cukiniowe-po-upieczeniu.jpeg)
Muffiny cukiniowe, dobrze wyglądają, dobrze SMAKują i wpasują się w każdą sytuację. Można podać je na obiad, zabrać na wycieczkę, do szkoły, do pracy i podać jako przystawkę na przyjęciu. "Dogadują" się z każdym sosem, więc wszystko zależy od naszej fantazji i zachcianki.
Składniki:
(na ok. 8 muffinek)
- 125g naturalnego tofu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta chilli
- 200g cukinii
- 40g szalotki
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 150g mąki (u mnie mieszanka chlebowa)
- 2 łyżki siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
- 10 łyżek mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego)
Wykonanie:
- Do misku wlewam sos sojowy, syrop klonowy, czosnek granulowany, szczyptę chilli.
- Tofu kroję w kostkę i wrzucam do marynaty. Mieszam i odstawiam.
- Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam.
- Cukinię tarkuję na tarce (duże oczka) i odciskam na sitku.
- Do dużej miski wrzucam suche składniki: szalotkę i suszone pomidory pokrojone w kostkę, cukinię, odcedzone tofu, mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe i sodę. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko, siemię lniane, olej kokosowy. Mieszam.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
- Mieszankę nakładam do foremek na muffinki.
- Piekę 30 min./180 st.C.
- Najlepsze po przestudzeniu z dodatkiem sosu czosnkowego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNnEo9470Qc95g7Nf7koy_31WSnhYgFAXC7X9mVWNXdGzQzYL7t_FqI6xo35kbhP9897Q2kTYxX1bgftov1AZT1LLot8AMPuMHvMBGD2ULOKuAggF8YxLqlKsy3efFVOpNppK63IGYOyyt/w584-h640/masa-na-muffiny-cukiniowe.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglEa9HAHV3zFe6WkQAbUspzovDHP0vIRIxudOic8hxNKqjtRqMEWWfl65B7m0QEWJ6BwOlSuPXtmpa1mQz3e3EZPXmmLbZcowNDeeuOlS4m9nlnNBXID2hXgsHMjtXqqoJVpvTOeMDlCId/w480-h640/muffiny-cukiniowe-przed-upieczeniem.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi86qnyt2kSlTfLdgO46bbHSMCq5HdwnBBmzh4RYF4D88qHqlAywVMKtqShHAgPevEG0jQQFE6K2aiAW7mbHfMAFYpks_sBOXV1OVv162yn8wzURcmf24kDosdYv2euQs0cNid0Pajv834l/w514-h640/wytrawne-muffiny-cukiniowe.jpeg)
0 komentarze
Prześlij komentarz