czwartek, 16 grudnia 2021

FILO Z JABŁKAMI


Deser wygląda na skomplikowany, ale chyba jest to najprostszy przepis jaki do tej pory przygotowałam. Wystarczy kupić ciasto filo, wyjąć ze spiżarki słoik gotowych jabłek na szarlotkę i gotowe. Nie mogłam w to uwierzyć, że po 30 minutach można już ze smakiem chrupać zrumienione płatki filo. Zapach cynamonu niesie się po domu i robi się od razu jakoś... przytulniej? Czy to możliwe?

Składniki:

  • ciasto filo
  • słoik jabłek na szarlotkę
  • cynamon
  • miechunka do ozdoby
  • olej

Wykonanie:

  1. Ciasto filo dzielę na prostokąty.
  2. Foremki do muffinek smaruję olejem.
  3. Układam warstwy ciasta, smarując każdy kawałek olejem.
  4. Łyżką nakładam jabłka, posypuję cynamonem.
  5. Piekę w 190 stopniach C około 15 min, aż filo zbrązowieje.
  6. Dekoruję miechunką,


0 komentarze

Prześlij komentarz