poniedziałek, 28 marca 2022

ZUPA WIOSENNA


Kiedy przychodzi wiosna, mam ochotę ugotować potrawę, której zapach będzie przyciągał domowników. Idealnym daniem jest wiosenna zupa pachnąca koperkiem, który od zawsze kojarzy mi się ze świeżością i nadejściem nowego...

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 230 g fenkułu (1 sztuka)
  • 670 g kalafiora (1 sztuka)
  • 430 g brokułu (1 sztuka)
  • 450 g marchewki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 litry bulionu warzywnego (ja użyłam kostek bulionowych bez dodatku soli)
  • 1 karton mleczka kokosowego
  • pieprz
  • koperek
  • kiełki do podania
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Dodaję sól i curry.
  2. Dodaję pokrojoną w cienkie talarki marchew oraz pokrojonego w piórka fenkuła. 
  3. Różyczki kalafiora kroję i dodaję do warzyw. Chwilę podsmażam.
  4. Zalewam 2 litrami bulionu warzywnego.
  5. Gotuję 10 minut.
  6. Dodaję pokrojonego brokuła i gotuję 5 minut.
  7. Dodaję groszek i gotuję 3 minuty.
  8. Wlewam mleczko kokosowe, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
  9. Podaję ze świeżym koperkiem i kiełkami.
  10. Jeszcze lepiej zupa wiosenna smakuje z domowym chlebem.

Uwaga:

Jeżeli używasz kostek bulionowych z dodatkiem soli, dopraw zupę na samym końcu.

0 komentarze

Prześlij komentarz