środa, 4 maja 2022

MOJA ARKTYCZNA ZUPA - ZIELONA SOCZEWICA, SELER NACIOWY I IMBIR


W odremontowanych budynkach byłej przetwórni ryb, na wyspie Uløya, 500 km za kołem podbiegunowym, znajduje się Lyngen Outdoor Center (www.lyngen-outdoor.com). Wymarzony ośrodek dla kochających skitury i dziewicze góry. Miejsce gdzie spotykają się wszystkie odcienie szarości, tworząc obraz niezwykły i tajemniczy. Patrzysz w czyste wody fiordu i myślisz: czy to aby na pewno ta sama planeta Ziemia?



Weganizm na Arktyce?

Bycie weganinem na obszarze arktycznym jest dziwne i nienaturalne. Dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, szczególnie jeżeli jesteś mieszkańcem wyspy. Po zakupy spożywcze i inne trzeba popłynąć na stały ląd, a ze względu na warunki pogodowe, nie zawsze jest to możliwe. Twoim żywicielem jest przede wszystkim morze - kapryśne i wymagające.
Tym bardziej doceniłam koszyk pełen warzyw, z których mogłam przygotować zupę z zielonej soczewicy z selerem naciowym i imbirem.

Podziękowania:

Maciejowi (który dwoił się i troił aby nas nakarmić) za inspirację.
Basi, Martynie i Marcinowi za wsparcie i pomoc przy kręceniu filmiku.
Właścicielowi Centrum - Arturowi Paszczakowi za  możliwość przebywania w tej epickiej scenerii. Jeszcze tam wrócimy:)

Składniki:

(10 porcji)

  • oliwa z oliwek
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 kubek pokrojonej papryki czerwonej
  • 1 kubek pokrojonego selera naciowego
  • sól, pieprz, majeranek, papryka, kurkuma
  • 1 1/2 wody (wrzątek)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 ml śmietanki owsianej
  • natka pietruszki / kolendra
  • limonka
  • świeża papryczka chili
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. W garnku, na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i chili.
  2. Dodaję paprykę czerwoną i seler naciowy.
  3. Doprawiam solą, majerankiem, kurkumą i pieprzem. Mieszam i chwilę gotuję.
  4. Wlewam wrzątek i dorzucam starkowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
  5. Przepłukuję soczewicę i dodaję do garnka.
  6. Gotuję około 20 min.
  7. Dodaję pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuję 10 minut.
  8. Doprawiam solą i pieprzem.
  9. Wlewam śmietankę, doprowadzam do wrzenia.
  10. Podaję z grzankami, natką/kolendrą oraz świeżą papryczką chili.






0 komentarze

Prześlij komentarz