poniedziałek, 20 czerwca 2022

SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW Z KOLENDRĄ I NERKOWCAMI



Sałatka z pieczonych batatów z pysznym dressingiem może być samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do dania głównego. Ciekawego smaku dodają nerkowce i pachnąca kolendra. 

Składniki:

  • 800 - 1000 g batatów pokrojonych w kostkę (1cm)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g nerkowców
  • 50 g kolendry

dressing:

  • 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 6 łyżek mleczka kokosowego;
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzika)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru (drobno posiekany)

Wykonanie:

  1. Piekarnik ustawiam na 200 st C.
  2. Bataty obieram ze skórki i kroję w centymetrowe kostki.
  3. Polewam 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam aby oliwa z przyprawami pokryła bataty.
  4. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min do zrumienienia.
  5. Czekam aż bataty lekko przestygną.
  6. W międzyczasie przygotowuję dressing.
  7. W miseczce mieszam pastę curry, sok z limonki, mleko kokosowe i cukier.
  8. Na patelni, na oliwie podsmażam czosnek z imbirem uważając żeby nie przypalić czosnku.
  9. Dodaję czosnek z imbirem do miseczki i mieszam.
  10. Do dużej miski wrzucam upieczone bataty (nie będą chrupiące), nerkowce, pokrojoną kolendrę. Polewam dressingiem. Mieszam delikatnie.
  11. Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

0 komentarze

Prześlij komentarz