środa, 22 czerwca 2022

WIETNAMSKA SAŁATKA Z WEGAŃSKĄ FETĄ I ORZESZKAMI ZIEMNYMI


Przyjemny, świeży zapach tej sałatki roznosi się po kuchni już na etapie wstępnego przygotowania. Bratki  i nasturcje z mojego ogródka przenoszą mnie na chwilę w inny, bajkowy świat...Jeszcze parę nitek chili do ozdoby i kolacja gotowa:)

Składniki:

  • 200 g wegańskiej fety z tofu przygotowanej samodzielnie lub kupionej w sklepie
  • 2 łyżeczki erytrytolu (lub innego słodzika)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili (kupiłam w sklepie)
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 70 g marchwi
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 10 g kolendry
  • 10 g liści mięty
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  1. Podgrzewam w małym rondelku sok z limonki, erytrytol i sos chili aż do rozpuszczenia erytrytolu.
  2. W międzyczasie kroję kapustę, marchew (w paski obieraczką do ziemniaków), cebulę (w drobną kostkę), kolendrę i miętę.
  3. Warzywa i dressing wrzucam do miski i delikatnie mieszam.
  4. Sałatkę podaję z tofu - fetą i orzeszkami ziemnymi.
  5. Ozdabiam według uznania:)

przepis na domową fetę:

  • 500 g tofu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • sok z 1 cytryny plus 2 plasterki cytryny
  • zioła (oregano, tymianek...)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • oliwa do zalania tofu ok 1/2 - 1 szklanki 

  1. Tofu odsączam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę.
  2. Wrzucam tofu do szklanego pojemnika wraz z resztą składników i zalewam oliwą.
  3. Przechowuję w lodówce parę dni a pozostałą oliwę wykorzystuję do innych potraw.

0 komentarze

Prześlij komentarz