środa, 10 sierpnia 2022

CUKINIA FASZEROWANA


Cukinia to moje ulubione warzywo. Można ją jeść na surowo, jest niskokaloryczna (16,7 ckal w 100 g), wydajna i dostępna cały rok.

Jak faszerować cukinię?

Cukinię do faszerowania można przygotować na parę sposobów: 
  • przekroić wzdłuż, wydrążyć łódeczki i w zagłębienie nakładać nadzienie
  • przekroić na pół (mogą być większe kawałki), wydrążyć otwór i tam umieścić farsz
  • pokroić na podłużne plastry, a resztę składników równomiernie rozłożyć na wierzchu
Ostatni sposób jest moim ulubionym, ponieważ cukinia jest zawsze miękka i soczysta, a smaki nadzienia pokrywają dokładnie cały plaser tworząc integralną całość.

Czym nadziewać cukinię?

Możemy użyć dowolnych warzyw i tylko od naszej wyobraźni  zależy jaki będzie finalny smak.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 małe lub 1 większa cukinia
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry
  • puszka białej fasoli (może być inna)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • grapefruit
  • majonez wegański

Wykonanie:

  1. Kroję cukinię (jedną małą lub połowę dużej) na plastry, przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Patelnię (najlepiej grillową) smaruję oliwą i podsmażam krótko cukinię. Odkładam na talerz.
  3. Teraz czas na farsz. Kroję szalotkę, czosnek i pozostałą cukinię w kostkę.
  4. Na patelnię (na średniej mocy palnika) wlewam 2 - 3 łyżki oliwy i podsmażam szalotki z czosnkiem.
  5. Dodaję cukinię i przyprawy.
  6. Przepłukuje fasolę pod bieżącą wodą i dorzucam do patelni.
  7. Mieszam od czasu do czasu.
  8. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.
  9. Na talerzu układam plastry cukinii a na nich rozsmarowuję farsz.
  10. Dekoruję kawałkami grapefruita (obranego wcześniej ze skórek) i majonezem.




0 komentarze

Prześlij komentarz