![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwmSj2XVG-sVemDx4srwK0bC6UUecyaDsRmk8xitt6sEwXC3UQxuBJWpepvzV06qzCPPRH25poPM_SBy97xYaPLHfC1nMZC_-JEMOB_GWYY35v_ZLZ8vhDJIwJYVGIBCUPKsu3lNXcoid06t8kXlcI5snDdhTSLaKR9fzYNRAUuuEFj6w0N21hZNLz2Q/w520-h640/cukinia_faszerowana.jpg)
Cukinia to moje ulubione warzywo. Można ją jeść na surowo, jest niskokaloryczna (16,7 ckal w 100 g), wydajna i dostępna cały rok.
Jak faszerować cukinię?
Cukinię do faszerowania można przygotować na parę sposobów:
- przekroić wzdłuż, wydrążyć łódeczki i w zagłębienie nakładać nadzienie
- przekroić na pół (mogą być większe kawałki), wydrążyć otwór i tam umieścić farsz
- pokroić na podłużne plastry, a resztę składników równomiernie rozłożyć na wierzchu
Ostatni sposób jest moim ulubionym, ponieważ cukinia jest zawsze miękka i soczysta, a smaki nadzienia pokrywają dokładnie cały plaser tworząc integralną całość.
Czym nadziewać cukinię?
Możemy użyć dowolnych warzyw i tylko od naszej wyobraźni zależy jaki będzie finalny smak.
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 2 małe lub 1 większa cukinia
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry
- puszka białej fasoli (może być inna)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- grapefruit
- majonez wegański
Wykonanie:
- Kroję cukinię (jedną małą lub połowę dużej) na plastry, przyprawiam solą i pieprzem.
- Patelnię (najlepiej grillową) smaruję oliwą i podsmażam krótko cukinię. Odkładam na talerz.
- Teraz czas na farsz. Kroję szalotkę, czosnek i pozostałą cukinię w kostkę.
- Na patelnię (na średniej mocy palnika) wlewam 2 - 3 łyżki oliwy i podsmażam szalotki z czosnkiem.
- Dodaję cukinię i przyprawy.
- Przepłukuje fasolę pod bieżącą wodą i dorzucam do patelni.
- Mieszam od czasu do czasu.
- Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.
- Na talerzu układam plastry cukinii a na nich rozsmarowuję farsz.
- Dekoruję kawałkami grapefruita (obranego wcześniej ze skórek) i majonezem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9mKFKdp_iR4Dm1bzrcYw0tf_VruMCS6teQ85bHvc-iODRRGrmD9f-k1kdDGTrUg3dsUn3DxSysom8qVXeBLw5feSqpe12WryszHfWteV2J-FNIMVCyECsBETShuHZdfhMWbC-IoJyzuNmuh_PvwszpYi3dvTgFX3F24VlUsReWGzIMUuh5hMgGmbmnQ/w480-h640/przygotowanie_farszu.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZnYmIKJxdYOPwvYYP9bJq1DcNo3GVz5ivnOP5hlNsReheQHZV-6QD8ywJ9vAsHKUfLqtN6aKQzUeXYCDO7ml6f3gQELK4ARpRMNB8hcHhbxeXX2acM-cyOWIlwVm2qS6GvfraBHOMpKTfMManP968gsR9wa_j8SkPXxFkdTyYeG6Tv9c9zQYuksM4fw/w480-h640/farsz_z_fasola.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaSF_gtnTu0tV31koPye7RGZ__vo4POgA8F4w4sUy1Yb9XhIOZaoSgvswhJ3vmdCvvaXKR8C3-YS6a-taD_-z894y-xIUw_rZ3qRB7oc9oxuGIRCbHzeFX9h_lRE2o2UW1NyL_9ee0lC11b6dmWS1TqrwiYM6qfKwZ2qDH2u5y7OEw5dyblxIL19hCDw/w480-h640/farsz.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguDOsMlQM_vAremKmC6d0NsKFCw_9nXiqPqYK1hZv4xqW8KvuTIVE3tP5sn2mPI6Z9K3GEp0eA58grA8ksYKR5kFn4jeY_MshGeCBmpTxbmHNxlyeAMZrO9x0x4UeHrLEwTCdQeZ2nisu0hynCfEr-tdJu9GncBK6JUr5qrKIwo8D9KpJcRIRt5VfHgQ/w480-h640/cukinia_i_farsz%20.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz