środa, 19 października 2022

TATAR Z JACKFRUITA Z PESTO PIETRUSZKOWYM



Zielony pęk pietruszki aż się prosił żeby go przerobić na coś pysznego. Zblendowałam okazałe liście z orzechami, oliwą i czosnkiem na aromatyczne smarowidło, które stało się pysznym dodatkiem do tatara z jackfruita. Podałam go z ziemniakami, marchewką i mango. W ogródku znalazłam jeszcze kwitnącą nasturcję, która jest rośliną jadalną a jej kwiaty mogą być ozdobą naszych dań.

Składniki:

3 porcje

pesto:

  • 45 g natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól
  • pieprz

tatar z jackfruita:

  • 1 puszka jackfruita
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g passaty pomidorowej

dodatki:

  • 4 ziemniaki
  • kawałek mango
  • 1 marchewka
  • kwiaty nasturcji
  • nitki chili

Wykonanie:

  1. Wszystkie wyżej wymienione składniki na pesto wrzucam do blendera i rozdrabniam tak,  aby były widoczne kawałki orzechów (nadmiar pesto używam jako smarowidło do kanapek lub jako dodatek do makaronu).
  2. Odsączam z zalewy jackfruita, a następnie dzielę go na części palcami.
  3. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek.
  4. Dodaję jackfruita i przyprawy sypkie. Mieszam od czasu do czasu.
  5. Dodaję sos sojowy i pastę pomidorową. Całość podsmażam około 15 minut.
  6. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.



0 komentarze

Prześlij komentarz