wtorek, 21 lutego 2023

PLACKI CUKINIOWE Z DIPEM Z AWOKADO


W kuchni nigdy nie czuję się samotna. Proste, zwykłe czynności nabierają innego wymiaru, ponieważ kojarzą mi się z osobami, które kochałam i wciąż kocham. Kiedy gotuję zupę, myślę o babci Antoninie, która potrafiła doprawić bezbłędnie każdą potrawę. Kiedy robię pierogi, przed oczami staje mi ciocia Jadzia, dla której ulepienie 100 pierogów było pestką. Kiedy smażę placki, widzę uwijające się w małej kuchni babcię Leokadię i ciocię Apolonię, których złociste, chrupiące placki nie miały sobie równych. Dzisiaj to one były w moich myślach, bo mowa jest o plackach:)

Składniki:

placki z cukinii:

  • 600 g cukinii
  • wegański zastępnik 2 jaj
  • 250 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 500 ml mąki z cieciorki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

dip z awokado:

  • 1 awokado
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki wegańskiej gęstej śmietany
  • 1 łyżka koperku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Rozdrabniam cukinię na tarce na średnich oczkach.
  2. Resztę składników dodaję do cukinii i mieszam.
  3. Odstawiam na około 10 minut.
  4. W międzyczasie przygotowuję dip.
  5. W blederze mieszam wszystkie składniki.
  6. Placki smażę na niewielkiej ilości oliwie (ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana). Przewracam na drugą stronę dopiero, gdy na powierzchni placków widoczne będą dziurki (jak na zdjęciu poniżej).


0 komentarze

Prześlij komentarz