niedziela, 22 października 2023

KOSZYCZKI POROWE ZE SKWARKAMI TOFU


Ciasto dobrze się formuje, nie rozpada, przyjemnie się z nim pracuje. Do koszyczków można wrzucić dowolne podduszone wcześniej warzywa. Ja jednak uwielbiam słodki smak duszonego pora, jego aksamitność i konsystencję. Koszyczki porowe można podać na obiad z surówką lub samodzielnie jako przystawkę. A może by tak zapakować je na lunch? Do tego sos czosnkowy lub zwykły, naturalny jogurt i mamy bardzo smakowitą przerwę w pracy lub w szkole:) Powodzenia! 

Składniki:

ok. 7 koszyczków

ciasto:

  • 400 g mąki
  • 170 g zimnej margaryny
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

  • oliwa z oliwek
  • 600 g pora
  • sól, pieprz 

skwarki z tofu:

  • 125 g naturalnego tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • 1/4 czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka sosu sojowego

  • jogurt roślinny
  • mleko roślinne do posmarowania koszyczków

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewam przez sitko.
  2. Dodaję sól i mieszam.
  3. Margarynę kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski z mąką.
  4. Zagniatam ciasto dolewając po trochu wody (ja pomagam sobie thermomixem).
  5. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Można przygotować je wieczorem, a dopiero następnego dnia dokończyć danie.
  6. Kiedy ciasto odpoczywa w zimnym, mam czas na farsz. Na dużą patelnię wlewam 3 łyżki oliwy i podduszam por aż będzie miękki. Doprawiam solą i pieprzem. 
  7. Na drugiej patelni, podsmażam drobno pokrojone tofu. Dodaję przyprawy i sos sojowy. Smażę na rumiano.
  8. Piekarnik nastawiam na 190 st C.
  9. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 3 mm, wykrawam kółka o średnicy ok15 cm. Na środek każdego placka kładę 1 łyżkę farszu i formuję koszyczek. 
  10. Koszyczki porowe smaruję mlekiem roślinnym.
  11. Wstawiam do piekarnika na ok. 45 min, do zrumienienia ciasta.
  12. Koszyczki podaję z jogurtem lub innym ulubionym sosem. Posypuję skwarkami z tofu.









0 komentarze

Prześlij komentarz