Ciasto dobrze się formuje, nie rozpada, przyjemnie się z nim pracuje. Do koszyczków można wrzucić dowolne podduszone wcześniej warzywa. Ja jednak uwielbiam słodki smak duszonego pora, jego aksamitność i konsystencję. Koszyczki porowe można podać na obiad z surówką lub samodzielnie jako przystawkę. A może by tak zapakować je na lunch? Do tego sos czosnkowy lub zwykły, naturalny jogurt i mamy bardzo smakowitą przerwę w pracy lub w szkole:) Powodzenia!
Składniki:
ok. 7 koszyczków
ciasto:
- 400 g mąki
- 170 g zimnej margaryny
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- oliwa z oliwek
- 600 g pora
- sól, pieprz
skwarki z tofu:
- 125 g naturalnego tofu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta chili
- 1/4 czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- jogurt roślinny
- mleko roślinne do posmarowania koszyczków
Wykonanie:
- Mąkę przesiewam przez sitko.
- Dodaję sól i mieszam.
- Margarynę kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski z mąką.
- Zagniatam ciasto dolewając po trochu wody (ja pomagam sobie thermomixem).
- Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Można przygotować je wieczorem, a dopiero następnego dnia dokończyć danie.
- Kiedy ciasto odpoczywa w zimnym, mam czas na farsz. Na dużą patelnię wlewam 3 łyżki oliwy i podduszam por aż będzie miękki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni, podsmażam drobno pokrojone tofu. Dodaję przyprawy i sos sojowy. Smażę na rumiano.
- Piekarnik nastawiam na 190 st C.
- Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 3 mm, wykrawam kółka o średnicy ok15 cm. Na środek każdego placka kładę 1 łyżkę farszu i formuję koszyczek.
- Koszyczki porowe smaruję mlekiem roślinnym.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 45 min, do zrumienienia ciasta.
- Koszyczki podaję z jogurtem lub innym ulubionym sosem. Posypuję skwarkami z tofu.
0 komentarze
Prześlij komentarz