Słońce jesienią wzmacnia ciepłe barwy liści i czasami mam wrażenie, że drzewa płoną. W moim ogrodzie zrobiło się przytulnie i romantycznie. Wprost idealny klimat do ugotowania rozgrzewającej zupy curry z ryżem.
Składniki:
- 100 g pora
- 250 g marchewki
- 150 g czerwonej papryki
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 ml mleczka kokosowego
- cytryna
- kiełki lub inna zielenina do przybrania
- 1/2 szklanki suchego ryżu
Wykonanie:
- Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu (użyłam ryżu basmati).
- Kroję pora w krążki, marchew w słupki a paprykę w kostkę.
- Do garnka wlewam parę łyżek oliwy z oliwek,
- Dodaję por, marchew i paprykę.
- Dodaję czerwoną pastę curry i mieszam.
- Duszę pod przykryciem 5 minut.
- Wlewam bulion warzywny i gotuję 10 -15 min aż warzywa będą miękkie.
- Wlewam mleczko kokosowe, mieszam.
- Czekam aż zupa się ponownie zagotuje i odstawiam na bok.
- Do małej miseczki wkładam ryż, ugniatam a następnie robię "babkę"ryżową na talerzu.
- Wlewam zupę.
- Ozdabiam plasterkiem cytryny i kiełkami.
0 komentarze
Prześlij komentarz