wtorek, 31 października 2023

ZUPA Z CZERWONĄ PASTĄ CURRY I RYŻEM


Słońce jesienią wzmacnia ciepłe barwy liści i czasami mam wrażenie, że drzewa płoną. W moim ogrodzie zrobiło się przytulnie i romantycznie. Wprost idealny klimat do ugotowania rozgrzewającej zupy curry z ryżem.

Składniki:

  • 100 g pora
  • 250 g marchewki
  • 150 g czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • cytryna
  • kiełki lub inna zielenina do przybrania
  • 1/2 szklanki suchego ryżu

Wykonanie:

  1. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu (użyłam ryżu basmati).
  2. Kroję pora w krążki, marchew w słupki a paprykę w kostkę.
  3. Do garnka wlewam parę łyżek oliwy z oliwek,
  4. Dodaję por, marchew i paprykę.
  5. Dodaję czerwoną pastę curry i mieszam.
  6. Duszę pod przykryciem 5 minut.
  7. Wlewam bulion warzywny i gotuję 10 -15 min aż warzywa będą miękkie.
  8. Wlewam mleczko kokosowe, mieszam.
  9. Czekam aż zupa się ponownie zagotuje i odstawiam na bok.
  10. Do małej miseczki wkładam ryż, ugniatam a następnie robię "babkę"ryżową na talerzu.
  11. Wlewam zupę.
  12. Ozdabiam plasterkiem cytryny i kiełkami.




0 komentarze

Prześlij komentarz