![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtx46R8tKxM41g-a8hbsgr6IjSyIfJu6CaLYl3PGX45XyGZjj0P_cUzcBzmQqCcgEdfu1Ma_6XKN0pQvP1VuRwqatR1VMDXmYFHs8OQ7FnG0pKqPOxnA0W879yx_gOEAuCH7J2W7pDwJQ7iEZ5tk8kTBdpRBwaTl58kVxTEwdsfnML1KwJRlmPxa2pNy9M/w590-h640/curry_soup_with_rice.jpeg)
Słońce jesienią wzmacnia ciepłe barwy liści i czasami mam wrażenie, że drzewa płoną. W moim ogrodzie zrobiło się przytulnie i romantycznie. Wprost idealny klimat do ugotowania rozgrzewającej zupy curry z ryżem.
Składniki:
- 100 g pora
- 250 g marchewki
- 150 g czerwonej papryki
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 ml mleczka kokosowego
- cytryna
- kiełki lub inna zielenina do przybrania
- 1/2 szklanki suchego ryżu
Wykonanie:
- Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu (użyłam ryżu basmati).
- Kroję pora w krążki, marchew w słupki a paprykę w kostkę.
- Do garnka wlewam parę łyżek oliwy z oliwek,
- Dodaję por, marchew i paprykę.
- Dodaję czerwoną pastę curry i mieszam.
- Duszę pod przykryciem 5 minut.
- Wlewam bulion warzywny i gotuję 10 -15 min aż warzywa będą miękkie.
- Wlewam mleczko kokosowe, mieszam.
- Czekam aż zupa się ponownie zagotuje i odstawiam na bok.
- Do małej miseczki wkładam ryż, ugniatam a następnie robię "babkę"ryżową na talerzu.
- Wlewam zupę.
- Ozdabiam plasterkiem cytryny i kiełkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsVM1WT-od1HGNZocK8fk3DitPNUILDySN227fddhJ3Ids0bk6DmRb3Y74XiMBqCrTzZeXh_0Agd3nk_kwPuYUZYrodBZOGLZr1VnTeszi1vbB8n-uqwpdp-E0Jt71fWo31fxVfIyXrddPEOdif5o7jbg7Op4I40AsaVe_YUPt3nnewJOM-XxEyRGJi-SH/w300-h400/cooking_in_garden.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPKItG8eeNucg5LuilghbjkM8eQJjvoQybxGhUY0LfeM-EryoTWNUTlLz3glH20j-tqakwK1guyQPihKlUh1Yok8nj9g_sYwpSJbUyxTC1ma2GVBjRBRXBMilLmteTsR88JrIZnEyrb94TkFO3cdG57-PIlsb3AfcW0xWBlaXjxOAYZFVOsThBkWLm0ZRD/w300-h400/red_curry_soup.jpeg)
0 komentarze
Prześlij komentarz