wtorek, 14 listopada 2023

CIASTECZKA OWSIANO - MARCHEWKOWE Z POMARAńCZĄ


Ciasteczka piekłam 5 razy z różnymi dodatkami i składnikami. Domownicy lubią nawet moje nieudane próby:) Zależało mi aby smak ciasteczek kojarzył się ze świętowaniem Bożego Narodzenia. Niezawodnym dodatkiem okazała się skórka z pomarańczy i przyprawy. Wystudzone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do około 3 dni. Moje nie dotrwały do drugiego dnia więc good luck!

Składniki:

na około 12 ciastek

  • 150 g marchwi
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 125 g mąki pszennej
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody (zastępuje 1 jajko)
  • 100 g syropu klonowego
  • 20 g płynnego oleju kokosowego
  • 40 g drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 175 stopni C.
  2. Siemię lniane (najlepiej mielone) zalewam gorącą wodą i odstawiam.
  3. Marchew tarkuję lub rozdrabniam w mikserze (użyłam Thermomixa) i wrzucam do miski.
  4. Dodaję skórkę z pomarańczy.
  5. Dodaję śliwki, siemię lniane, syrop klonowy i olej kokosowy. Mieszam.
  6. Do drugiej miski wsypuję mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszam.
  7. Mieszankę suchych składników wsypuję do mokrych i dokładnie mieszam (użyłam Thermomixa).
  8. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  9. Formuję ciastka o średnicy ok. 5 cm i układam na blasze.
  10. Piekę 30 min.
  11. Ciastka przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku (do 3 dni).







0 komentarze

Prześlij komentarz