środa, 22 listopada 2023

WEGAńSKI RISGRØT


Risgrøt, czyli ryż na mleku, to tradycyjne norweskie danie serwowane w soboty. W okresie świątecznym  pojawia się jako deser. Podawany jest w formie puddingu (norw. riskrem), wystarczy zmiksować risgrøt ze słodką śmietanką i gotowe. Nieodzownym dodatkiem jest czerwony, owocowy sos, którym obficie polewa się pudding. Migdał na szczęście znajduje się w jednej z porcji deseru. Ten, kto znajdzie ukrytą niespodziankę, otrzymuje nagrodę - marcepanowy smakołyk.

Dlaczego risgrøt i riskrem stały się tradycyjnym deserem bożonarodzeniowym?

W dawnych czasach ryż sprowadzany z Azji był bardzo drogi i niewiele osób mogło sobie pozwolić na taki przysmak. Dlatego ryż podawano na specjalne okazje.

Składniki:

  • 200 ml ryżu okrągłego (ja użyłam arborio)
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 700 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

  • 3 łyżeczki wegańskiego masła
  • cynamon do posypania
  • 1 łyżka syropu klonowego do polania
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
  • maliny

Wykonanie:

  1. Piekarnik ustawiam na 200 stopni C.
  2. Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i wsypuję do garnka z grubym dnem (lub naczynia żaroodpornego, które można wstawić do piekarnika).
  3. Zalewam ryż mlekiem kokosowym i migdałowym.
  4. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  5. Wstawiam garnek do piekarnika bez przykrycia.
  6. Piekę ok. 55 min, ale co 20 minut mieszam ryż drewnianą łyżką aby się nie przypalił.
  7. Risgrøt podaję z wegańskim masłem, cynamonem, malinami i dżemem.
  8. Całość polewam syropem klonowym.
  9. Resztki risgrota możesz zmiksować dodając wegańska śmietankę lub mleczko kokosowe a otrzymasz riskrem:)

0 komentarze

Prześlij komentarz