Risgrøt, czyli ryż na mleku, to tradycyjne norweskie danie serwowane w soboty. W okresie świątecznym pojawia się jako deser. Podawany jest w formie puddingu (norw. riskrem), wystarczy zmiksować risgrøt ze słodką śmietanką i gotowe. Nieodzownym dodatkiem jest czerwony, owocowy sos, którym obficie polewa się pudding. Migdał na szczęście znajduje się w jednej z porcji deseru. Ten, kto znajdzie ukrytą niespodziankę, otrzymuje nagrodę - marcepanowy smakołyk.
Dlaczego risgrøt i riskrem stały się tradycyjnym deserem bożonarodzeniowym?
W dawnych czasach ryż sprowadzany z Azji był bardzo drogi i niewiele osób mogło sobie pozwolić na taki przysmak. Dlatego ryż podawano na specjalne okazje.
Składniki:
- 200 ml ryżu okrągłego (ja użyłam arborio)
- 500 ml mleka kokosowego
- 700 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki wegańskiego masła
- cynamon do posypania
- 1 łyżka syropu klonowego do polania
- 3 łyżki dżemu jagodowego
- maliny
Wykonanie:
- Piekarnik ustawiam na 200 stopni C.
- Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i wsypuję do garnka z grubym dnem (lub naczynia żaroodpornego, które można wstawić do piekarnika).
- Zalewam ryż mlekiem kokosowym i migdałowym.
- Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
- Wstawiam garnek do piekarnika bez przykrycia.
- Piekę ok. 55 min, ale co 20 minut mieszam ryż drewnianą łyżką aby się nie przypalił.
- Risgrøt podaję z wegańskim masłem, cynamonem, malinami i dżemem.
- Całość polewam syropem klonowym.
- Resztki risgrota możesz zmiksować dodając wegańska śmietankę lub mleczko kokosowe a otrzymasz riskrem:)
0 komentarze
Prześlij komentarz