Chciałabym aby pesto z pietruszki było u mnie w lodówce zawsze. Niestety znika bardzo szybko, bo wszyscy za nim przepadamy. Używam je do makaronów, kanapek i sałatek. Pasuje też do wielu dań obiadowych. Tutaj wykorzystałam je do steków z kalafiora.
Przybliżę Wam miejsce, w którym obecnie mieszkam. Stavanger (Norwegia) i jego okolice to obszary rolnicze, łagodny klimat sprzyja uprawom, a zebrane świeże produkty możemy kupić w pobliskich sklepach. Współpraca z lokalnymi rolnikami to podstawa tutejszego handlu. Każdy konsument wybierze produkt lokalny, bo po pierwsze chce wspierać "swoich", a po drugie produkt z pobliskiej wsi jest na pewno świeższy niż ten, który przebył setki kilometrów.
W mojej kuchni szczególnie bliskie są mi zioła. Parę listków świeżych ziół zmienia smak potrawy nie do poznania. W Randabergu (10 km od Stavanger), na pięknym wzgórzu z widokiem na fjord rodzinna firma Vikingurt (vikingurt.no) uprawia pachnące zioła. W otoczeniu mięty i pietruszki stoi pomnik (ogromny kamień), który symbolizuje wielki trud rolników i skłania nas do refleksji , pamiętania o tych co nas karmią. Przez teren Vikingurt przechodzi lokalny szlak turystyczny, więc każdy zainteresowany może z bliska przyjrzeć się pracy przy uprawie ziół.
mięta |
Zioła od Vikingurt (urt - ozn. ziele) znajdziemy w sklepach spożywczych w całej Norwegii. Sezon uprawy warzyw w tym ziół nie trwa cały rok, więc aby utrzymać ciągłość dostaw na rynku, firma współpracuje z innymi rolnikami z Europy a nawet z Afryki, którzy podobnie jak Vikingurt starają się utrzymać jak najwyższą jakość produktu.
Składniki:
pesto pietruszkowe:
- 35 g liści pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
steki z kalafiora:
- kalafior
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Kroję kalafiora na 1 cm plastry i układam na blasze do pieczenia.
- Posypuję przyprawami i polewam oliwą.
- Piekę w piekarniku do zrumienienia (195 st. C około 25 minut).
- W międzyczasie przygotowuję pesto z pietruszki.
- Liście pietruszki wraz z pozostałymi składnikami wrzucam do blendera i miksuję.
- Upieczonego kalafiora smaruję pesto pietruszkowym.
- Całość posypuję płatkami migdałowymi.
- Polewam crema balsamico.
- Niewykorzystane pesto przechowuję w lodówce, w słoiku (polewam dodatkowo oliwą i zakręcam pokrywką).
0 komentarze
Prześlij komentarz