poniedziałek, 16 września 2024

PESTO Z NATKI PIETRUSZKI


Chciałabym aby pesto z pietruszki było u mnie w lodówce zawsze. Niestety znika bardzo szybko, bo wszyscy za nim przepadamy. Używam je do makaronów, kanapek i sałatek. Pasuje też do wielu dań obiadowych. Tutaj wykorzystałam je do steków z kalafiora. 

Przybliżę Wam miejsce, w którym obecnie mieszkam. Stavanger (Norwegia) i jego okolice to obszary rolnicze, łagodny klimat sprzyja uprawom, a zebrane świeże produkty możemy kupić w pobliskich sklepach. Współpraca z lokalnymi rolnikami to podstawa tutejszego handlu. Każdy konsument wybierze produkt lokalny, bo po pierwsze chce wspierać "swoich", a po drugie produkt z pobliskiej wsi jest na pewno świeższy niż ten, który przebył setki kilometrów.

W mojej kuchni szczególnie bliskie są mi zioła. Parę listków świeżych ziół zmienia smak potrawy nie do poznania. W Randabergu (10 km od Stavanger), na pięknym wzgórzu z widokiem na fjord rodzinna firma Vikingurt (vikingurt.no) uprawia pachnące zioła. W otoczeniu mięty i pietruszki stoi pomnik (ogromny kamień), który symbolizuje wielki trud rolników i skłania nas do refleksji , pamiętania o tych co nas karmią. Przez teren Vikingurt przechodzi lokalny szlak turystyczny, więc każdy zainteresowany może z bliska przyjrzeć się pracy przy uprawie ziół. 

mięta

Zioła od Vikingurt (urt - ozn. ziele) znajdziemy w sklepach spożywczych w całej Norwegii. Sezon uprawy warzyw w tym ziół nie trwa cały rok, więc aby utrzymać ciągłość dostaw na rynku, firma współpracuje z innymi rolnikami z Europy a nawet z Afryki, którzy podobnie jak Vikingurt starają się utrzymać jak najwyższą jakość produktu.

Składniki:

pesto pietruszkowe:

  • 35 g liści pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
Użyłam pesto z natki pietruszki do steków z kalafiora.

steki z kalafiora:

  • kalafior
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Kroję kalafiora na 1 cm plastry i układam na blasze do pieczenia.
  2. Posypuję przyprawami i polewam oliwą.
  3. Piekę w piekarniku do zrumienienia (195 st. C około 25 minut).
  4. W międzyczasie przygotowuję pesto z pietruszki.
  5. Liście pietruszki wraz z pozostałymi składnikami wrzucam do blendera i miksuję.
  6. Upieczonego kalafiora smaruję pesto pietruszkowym.
  7. Całość posypuję płatkami migdałowymi.
  8. Polewam crema balsamico.
  9. Niewykorzystane pesto przechowuję w lodówce, w słoiku (polewam dodatkowo oliwą i zakręcam pokrywką).

0 komentarze

Prześlij komentarz