Z wakacji we Francji przywiozłam makaron w moim ulubionym turkusowym kolorze. Te morskie odcienie w potrawach można uzyskać po dodaniu sproszkowanych alg, czyli spiruliny. Sos natomiast, zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i barwę szafranowi. Niesamowite, że malutkie pręciki krokusa posiadają taką moc. Natura zadziwia mnie bez przerwy...
Składniki:
- spirulina tagliatelle lub inny makaron
- sól
sos szafranowy:
- oliwa z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchew
- 10 pomarańczowych pomidorków cherry
- 125 ml śmietanki owsianej (13%)
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
- Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie kroję wszystkie warzywa.
- Czosnek i szczypiorek drobno siekam.
- Pomidorki przekrajam na połówki.
- Marchew kroję w cieniutkie paski (używam specjalnej obieraczki).
- Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję czosnek.
- Przyprawiam solą i pieprzem.
- Dodaję marchew i pomidorki.
- Podsmażam ok. 3 minuty.
- Wlewam śmietankę.
- Dodaję szafran i chwilę gotuję.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Odcedzam makaron.
- Na talerzu układam tagliatelle, polewam sosem i posypuję szczypiorkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz