piątek, 3 września 2021

SPIRULINA TAGLIATELLE Z SOSEM SZAFRANOWYM



Z wakacji we Francji przywiozłam makaron w moim ulubionym turkusowym kolorze. Te morskie odcienie w potrawach można uzyskać po dodaniu sproszkowanych alg, czyli spiruliny. Sos natomiast, zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i barwę szafranowi. Niesamowite, że malutkie pręciki krokusa posiadają taką moc. Natura zadziwia mnie bez przerwy...

Składniki:

  • spirulina tagliatelle lub inny makaron
  • sól

sos szafranowy:

  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • 10 pomarańczowych pomidorków cherry
  • 125 ml śmietanki owsianej (13%)
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie kroję wszystkie warzywa.
  3. Czosnek i szczypiorek drobno siekam.
  4. Pomidorki przekrajam na połówki.
  5. Marchew kroję w cieniutkie paski (używam specjalnej obieraczki).
  6. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję czosnek.
  7. Przyprawiam solą i pieprzem.
  8. Dodaję marchew i pomidorki.
  9. Podsmażam ok. 3 minuty.
  10. Wlewam śmietankę.
  11. Dodaję szafran i chwilę gotuję.
  12. Doprawiam solą i pieprzem.
  13. Odcedzam makaron.
  14. Na talerzu układam tagliatelle, polewam sosem i posypuję szczypiorkiem.






0 komentarze

Prześlij komentarz