![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibspwQhlYLEw1na-rNmWBrKWUjCYP7J7O_B8iocxb0vMdSiKZUUyC2vHnywJh6bI_sSPvHzr3Jj91y0uwYTqwYJrkCME61HoGyEPy4UEKPnJsAdqZiMifpivSN7fhi3FMqGxRRPOEgnj5s/w640-h432/salatka-quinoa-mango-awocado.jpg)
Słoneczny dzień smacznie wykorzystałam na gotowanie w plenerze. Z góry Bjørndalsfjellet (362 m n.p.m.) położonej niedaleko Sandnes (Norwegia), rozciąga się piękny widok na cztery strony świata. Szybka sałatka z orzeźwiającym mango była strzałem w dziesiątkę! Do podania wykorzystałam gotowe "łódeczki taco". Smacznego!
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1/2 szklanki quinoa (suchej)
- 2 mango
- 2 awokado
- 100 g szpinaku
- pęczek kolendry lub pietruszki
- 50 g mieszanki orzechów prażonych, solonych
dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
Wykonanie:
- Gotuję quinoa w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
- W międzyczasie kroję w kostkę awokado i mango.
- Z podanych wyżej składników mieszam dressing.
- Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki.
- Polewam dressingiem i delikatnie mieszam.
- Sałatkę podaję w "łódeczkach taco".
Szukanie miejsca do gotowania jest dla mnie równie ważne jak samo przygotowanie potrawy...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2Fdf6IL94Pr39G1YRipvuldnZWJIhwKPTHOuWKVGmpMJ18tjGX6jvrW-Bi_WGc4q6nJSY_h3R4zXFBS_zTObrRB0mhwsd_AdxPDyBh3WmYfKCxk0OIi7INntaB9EDzH5DuoKagdMcCoCd/w640-h474/skladniki-salatki-quinoa-z-mango.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhnhT2Ph2JLg_Qm5Br-ZqMoTiaCeCQSzvnHqY0Ta0gT3ESaIQFs3F-VbFvTd4X82G_775PWdUqQv6Vs3uUg_AzV0QkNxqHJIOLBaNmrj8Gr5JmoYeh8oae9RhXS34AT6D3A43bYdwSafbt/w640-h442/taco-boats.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz