![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4meYQ1yr3R1LyEAjV2HZ9N8P_jEJX3Dima4sGZHC30zQ4JMg87XrxIQljNCEYYaSl-MxvQpMwEetBui7c36oyKOKTVBqV1OYWnxfeqBIyi7fv75f_ujqRkSgX5tqJGKopa_S3feuNd7Io/w640-h460/spirulina-arepas-with-mushrooms.jpg)
Wyspa Rennesøy kryje w sobie wiele malowniczych zakątków i wzgórz. Jedno z nich wydało nam się idealne do tego odcinka "gotowania w plenerze". Dziękuję moim synom Maksowi i Jeremiemu za pomoc przy zdjęciach. Przyjemnie jest wędrować razem...
Do tradycyjnych arepas, dodałam spirulinę czyli sproszkowane algi, które nadają potrawom rzadko spotykany w kuchni, turkusowo-zielony kolor.
Składniki:
arepas:
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej PAN
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki spiruliny
- 1 1/4 szklanki wody
salsa pomidorowa:
- 2 pomidory
- 1/2 szalotki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
boczniaki:
- 1 szalotka
- 2 garści boczniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kapary, natka pietruszki/kolendra
Wykonanie:
- Do miski wsypuję sypkie składniki na arepas, dokładnie mieszam.
- Wlewam wodę i mieszam aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 10 minut.
- W międzyczasie przygotowuję salsę (kroję i mieszam wszystkie składniki).
- Na patelni podsmażam cebulę i pokrojone w paski boczniaki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Jak grzyby będą lekko przypieczone, dolewam syrop klonowy i sos sojowy. Mieszam.
- Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, formuję arepas i smażę na złoto.
- Podaję z salsą pomidorową i grzybami. Posypuję natką/kolendrą i kaparami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjbinqqNBRH1Cvk2yPwfgOvbTlJcTun8LiO0AC5w7P6LILixxQJjJxdZkHosYKS5Qr6081XflZERnXAkovqvdngpWbEQkZ6MKhBdeZ-hElC_TPEy8J670TkliACygdvti1VDuFYSXQ3VTT/w640-h408/ingredients-spirulina-arepas.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvA6UwYGAZTw4S_hHz7Qv04YcfMMFS5fTtXp2LiRBb6CpwWJKvc_vpEwrhgbqMwijtEY62DFApemXNHN4fvb_sP0D0RzNjVDEdQMh4iMZxLZ97aJrdyj4VkOdj-HDz81FzxKPuSQkEb0Rt/w640-h480/spirulina-arepas.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXFm0v-wFv64Pc3tIW_NcE0cbLH_fvaBUtfvKAUh7VgnGKeaATJ_gg04tj7du_pc1ieBTqEMA-QODw78j-rQEf8GWTCXPNaO6wKwTMyh_wZRVvjg6O45dTcN6KDDunWW288GoIiW97riNV/w640-h480/arepas-Rennesoy.jpg)
Jak formuje się arepas? Jak pierogi tylko takie spłaszczone?
OdpowiedzUsuńFormuje się jak placki. Masa jest bardzo plastyczna:)
OdpowiedzUsuń