Wyspa Rennesøy kryje w sobie wiele malowniczych zakątków i wzgórz. Jedno z nich wydało nam się idealne do tego odcinka "gotowania w plenerze". Dziękuję moim synom Maksowi i Jeremiemu za pomoc przy zdjęciach. Przyjemnie jest wędrować razem...
Do tradycyjnych arepas, dodałam spirulinę czyli sproszkowane algi, które nadają potrawom rzadko spotykany w kuchni, turkusowo-zielony kolor.
Składniki:
arepas:
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej PAN
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki spiruliny
- 1 1/4 szklanki wody
salsa pomidorowa:
- 2 pomidory
- 1/2 szalotki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
boczniaki:
- 1 szalotka
- 2 garści boczniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kapary, natka pietruszki/kolendra
Wykonanie:
- Do miski wsypuję sypkie składniki na arepas, dokładnie mieszam.
- Wlewam wodę i mieszam aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 10 minut.
- W międzyczasie przygotowuję salsę (kroję i mieszam wszystkie składniki).
- Na patelni podsmażam cebulę i pokrojone w paski boczniaki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Jak grzyby będą lekko przypieczone, dolewam syrop klonowy i sos sojowy. Mieszam.
- Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, formuję arepas i smażę na złoto.
- Podaję z salsą pomidorową i grzybami. Posypuję natką/kolendrą i kaparami.
Jak formuje się arepas? Jak pierogi tylko takie spłaszczone?
OdpowiedzUsuńFormuje się jak placki. Masa jest bardzo plastyczna:)
OdpowiedzUsuń