![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdQuQhaj_ZFPHZmpxnyBa7-301DY3zEbYl8ss91EV_wqVGamZDkiI3JV7slVyXkuJgfSUeYeFqWrB0zEc5H7zf5MXVeHncyRIYefLpMMJWufY9ROavg6aPQnCaZ5ElOkaqmuQLcqbcXVWU/s640/2.jpg)
![]() |
tortillas i mąka kukurydziana PAN |
Dlaczego warto usmażyć arepas i tortillas?
Są to proste dania, które zawsze wychodzą. Dlaczego by nie wzbogacić kuchni o coś nowego, pożywnego i interesującego? W formowanie arepas i tortillas można zaangażować dzieci. Kto nie lubi lepić kolorowych kulek? Tak, arepas mogą być w różnych odcieniach tęczy...Gdzie można spotkać arepas?
Arepas to bardzo popularne danie w Wenezueli. Serwuje się je z najróżniejszymi dodatkami. Traktuje się je jak chleb, bułkę. Maritza, która stamtąd pochodzi, była bardzo przekonująca opowiadając mi o specjale z jej kraju, bo natychmiast po rozmowie z nią, pojechałam po mąkę kukurydzianą PAN. Miałam szczęście być u niej na śniadaniu i rozsmakować się w arepas w jej wykonaniu. W oryginale, masło, wędlina i ser to idealne dodatki, które sobie daruję:)Dlaczego tortilla?
Robi się ją z tej samej mąki co arepas, więc za jednym zamachem, mam dwa dania. Tortille, mają w moim domu duże wzięcie, bo można je zawinąć do lunch boxa, zjeść na śniadanie, obiad, można też zapakować na wycieczkę w góry, czy na spacer. Własnoręcznie zrobione tortille mają inny smak, nie są gumowate i bezpłciowe, ale pięknie pachną i warto je zrobić choć raz.Z jakiej mąki robi się arepas i tortillas?
Z kukurydzianej, ale nie takiej jaką znamy ze sklepu. Jest to mąka z suszonych ziaren kukurydzy, bardzo drobno mielona. U mnie w Stavanger znalazłam mąkę białą i żółtą. W większości sklepach internetowych jest tylko biała (sklep.kuchnieswiata.com.pl). Nie ma to większego znaczenia, bo smak i wygląd jest podobny. Chyba tylko Maritza jest w stanie odróżnić białe arepas od żółtych (mam na myśli SMAK).Z czym i jak podawać arepas?
Arepas przekrawamy jak bułkę (ale nie do końca) i do "kieszonki" wkładamy ulubione dodatki z sosem. Można też jeść ją na słodko z dżemem (tego nie próbowałam).![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiba95wcjbwwavOcd3NNt5QQICBY11Te6vp4_nhqo4C2GhQHIXp19Mc0FJCLgGnQILYsoRJ77rJbEOqAwnRTBHB3SpLlq8J31n2XHXH3HsM9odaSiBzfInZ2SCfnvFuxx_bdDSWYbHm-1FA/s640/6.jpg)
Czy można zmienić kolor arepas?
W Nowej Zelandii jadłam arepas zielone, czerwone, żółte i białe klasyczne. Wystarczy dodać do ciasta np. sok z buraka, spirulinę lub inny naturalny barwnik i otrzymamy pożądany kolor (zmieni się on nieco podczas smażenia, ale zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu).![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs-WbWwrpac60TcOoxFkpBXsKb0oWDuMKzfTBs2BTg0KXo5J2D2gFMvf0XSWY87weUxethgArbOb8UWHxnC_sqf1cvTSddZwMouAiLmPgDkkQErC5bv50wsXr3nASAEIkf30ma_edQnyBo/s640/14.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEpaC3uqpKEzaegIvJkmT_90OUQ8anQ2M4FAnF2_XWHJN5FkT7EoOZMYmif22T1aCX_PPN5qjMNfvg3uEvMQmQ_Jy7Zlczg4pWhSTNMwt_W_ou1sy-NFFTvey1pivLORfzMVwAMYvI6BLQ/s400/8.jpg)
Składniki:
- 2 szklanki mąki PAN ,
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- dowolne dodatki do włożenia do arepas (u mnie awokado, czerwona cebula, szpinak, papryka i ogórek)
- ulubiony sos (u mnie ajwar)
- folia spożywcza (u mnie woreczek spożywczy z IKEA)
Wykonanie:
arepas:
- Do miski wsypuje mąkę, wodę, sól i mieszam.
- Odstawiam ciasto na 5 min.
- Formuję placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm (robię kulkę i spłaszczam).
- Smażę na oleju na średniej mocy palnika po 5 min z każdej strony.
- Odkładam na ręcznik papierowy.
- Przekrawam i wkładam przygotowane wcześniej składniki.
- Polewam sosem i delektuję się SMAKiem oryginalnej, wenezuelskiej potrawy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlD079DQfbTIUig5GJ56M9_S7-s4acNW9bGJMWgjsnv2TgNOi0k2ounuUdxgCJm1U4K8XT2lxXvDba6cN0XH4iHLcnBO1JQ9Qagyp2gzQzeHTaniSBtNsNtD3BMABqx_Jv4mmJ5EA4YXdi/s640/9.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwIiSJHk15_DcLYBVcI4MXpGCdqlQBVXfPUmfflWasbmKZbVCdpv8KiY5_MtaGurvyWR8dNOVuTg_5pgO_bV5HZtHZrS1G-b_JCgl1Ei_DGBMIacDO-A2ki1z12OJeQZZmgaxRY2md5SnR/s640/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcQrEp95pDS8-vwmknMjzKT-VOTpnAckyPpmFyOlwEkZd6tFk6-n7rweH3EERIo22ol8wZFgUxztLcClNrZPX-9QGFLmkMGI_w6aUvramTskJ2THpXAOaCcKB96s7s2TW0urIV0l_WQVFl/s640/3.jpg)
tortillas:
- Ciasto jak wyżej.
- Dzielę masę na kulki, większe niż w przypadku arepas.
- Wkładam kulkę do rozciętej folii, kładę na desce i drugą deską przyciskam, żeby równomiernie utworzyć placek.
- Pędzelkiem natłuszczam patelnię i smażę tortille.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHslp-IEUlxqkWQO0hXPRsS8K9p0EdHQ84TeWFOW5pYJMPyogdpx-aRbHac0BSbuCGI_s5pit5w-uQRiLAd4BsM6DB5jkhS5Upk6LaOoh6mbKg3sPKZ6NOGcMFxkgM-kK4dchyF5sud_Dr/s400/13.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZxhJZV1-0pS2AIn_d4-7f3PSOcDFu-W9OjwEzGvALEgC3QKcmP7OWgvUDE-xltJxjaQeqIrCAkrFZvQUOiztzxl5C1De25a05vTu6BvoJ5Uhk_J-1f69N4YcsWyJR4qvw8OslgAvLaPEU/s400/12.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzBIxhkhxViUKu2NhZKkIFnB23ctmGFdRQjwwP6h3X_6IaBaqewVsN3RYNOxG1BVQH4gh8zwC3gTLHpJYgF1rncsQwA4fR1R0wFcwLdWvQvhLSLCTUcvZLnR7rXi5Gmd_6qRCyMpj9Z-JR/s400/10.jpg)
Oj jakie pyszności. Adres bloga dostałam od Gosi. Wszystko pysznie i smakowicie wygląda i na pewno tak smakuje. Ja jednak jestem tradycjonalistką . Lubię swojskie jedzenie ale z dużą dozą warzyw ,ziaren i orzechów. Pozdrawiam nadal z Brukseli. Planuję 8 lipca powrót i wakacje do połowy września . Buziaki 💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńGosia nas połączyła:)))) fajnie
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa. O... to sobie odpoczniesz na wsi, u siebie.... My nie planujemy na razie wyjazdu do Polski. Poczekamy aż się wszystko uspokoi. ściskam mocno, cmok