środa, 17 czerwca 2020

MISKA Z KUSKUSEM I FASOLĄ W ROLI GŁÓWNEJ WERSJA PIERWSZA



Kończy się 3 dzień kamperowej wyprawy na Lofoty. Marzyłam o misce pełnej warzyw, po której będę czuła się lekko. Lubię dania, w których SMAKI uzupełniają się i na końcu chce się powiedzieć: to jest to!!! 

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 pomidor
  • 8 rzodkiewek
  • 1 marchew
  • 4 garście szpinaku
  • 4 łyżki żurawiny suszonej

sos:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Kuskus zalewam wrzątkiem i przykrywam pokrywką na 5 - 10 minut.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam cebulę pokrojoną w plasterki.
  3. Do cebuli dodaję przepłukaną fasolę, doprawiam curry, solą i pieprzem.
  4. Smażę razem, aż cebula będzie miękka.
  5. Kuskus mieszam widelcem i przekładam do 4 misek.
  6. Nakładam szpinak, marchew pokrojoną w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki i ćwiartkę pomidora.
  7. Dodaję fasolę i wszystko posypuję żurawiną.
  8. Składniki na sos mieszam i polewam przygotowane miski.
  9. Lampka białego wina dopełnia SMAKU....

0 komentarze

Prześlij komentarz