środa, 24 czerwca 2020

KASZA GRYCZANA Z BURACZKAMI, OCTEM BALSAMICZNYM I ORZECHAMI


Od dziecka lubię kaszę gryczaną i buraki. Te dwa składniki w jednym daniu to już pełnia szczęścia. Buraki doprawione octem balsamicznym z dużą ilością szalotek, posypane orzechami i polane łyżką śmietany... po prostu pycha. Najlepiej upiec je w piekarniku, czasami jednak kupuję już ugotowane, by zaoszczędzić czas. Wtedy przygotowanie tego dania zajmuje około pół godziny.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 1 i 3/4 wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 350 g szalotek przekrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżeczka własnej "jarzynki"
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 marchewka
  • 500 g ugotowanych (upieczonych) buraków
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki śmietany wegańskiej

Wykonanie:

  1. Gotuję 1 i 3/4 szklanki wody z solą.
  2. Wsypuję kaszę, doprowadzam do wrzenia i mieszam. Przykrywam pokrywką i gorący garnek owijam gazetą, kołdrą lub ręcznikami i kocami. Zostawiam garnek w cieple na ok. 30 min. Kasza spęcznieje i będzie sypka i apetyczna.
  3. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki.
  4. Dodaję "jarzynkę", sól, curry, paprykę słodką, pieprz, sos sojowy.
  5. Mieszam i smażę ok. 10 min.
  6. Dodaję drobno pokrojony imbir i marchewkę startą na tarce.
  7. Duszę, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min).
  8. Dodaję pokrojone w kostkę buraki i chwilę podsmażam (5 min).
  9. Dorzucam żurawinę, skrapiam cytryną, dolewam syrop klonowy i ocet balsamiczny.
  10. Mieszam i podsmażam kolejne 5 min.
  11. Podaję z kaszą gryczaną, orzechami i łyżką śmietany.


0 komentarze

Prześlij komentarz