piątek, 12 czerwca 2020

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ

Warto przygotować większą zapiekankę, by została na kolejny dzień. Lubię jeść ją na zimno, jak kawałek wytrawnego ciasta. Gdy ostygnie, staje się zwarta i można śmiało złapać porcję w rękę i biec dalej. Sprawdza się w lunch boxie i na wycieczce. W SMAK-u przypomina babkę ziemniaczaną, w końcu ziemniak to jej główny składnik:) 

Z czym podać zapiekankę ziemniaczaną?

Dobrze smakuje z jogurtem kokosowym, śmietaną wegańską, ajwarem, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Każdy w mojej rodzinie ma swój typ, pewnie podobnie będzie u Was...

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy
  • 100 g marchwi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • 50 g jarmużu
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 mała czerwona cebula do ozdoby

Wykonanie:

  1. Stawiam na kuchenkę 3 garnki z wodą.
  2. Do jednego garnka wrzucam ziemniaki, do drugiego marchew, a do trzeciego soczewicę i gotuję do miękkości.
  3. W międzyczasie podsmażam cebulę i czosnek na oleju .
  4. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i studzę.
  5. Marchew i soczewicę studzę.
  6. Do blendera wrzucam marchew, soczewicę, jarmuż i rozdrabniam.
  7. Masę łączę z ziemniakami.
  8. Dodaję wszystkie przyprawy, płatki jaglane i owsiane.
  9. Dokładnie mieszam łyżką.
  10. Smaruję formę do tarty olejem (średnica 25 cm).
  11. Przekładam masę i ozdabiam czerwoną cebulą.
  12. Piekę w 200 stopniach 1 godzinę aż zapiecze się na brązowo.
przed upieczeniem

przed upieczeniem
po upieczeniu
wersja z jogurtem kokosowym

0 komentarze

Prześlij komentarz