![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoSUlhihOtNNWFZtX-ow9k2oIFnocEl3yV-FIQRy8TmUAe1AWl4we8HIaQWwONUeStLVOstsSVXEv0Np6KB0eswzH_cn3AL4mCqF_ttimBJLaNCs2iQJiTTc6s9kX3PSASbUPQ0z9T2OhL/s640/2.jpg)
Składniki:
(porcja dla 4 dorosłych, głodnych osób)- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 banan
- 750 ml mleka owsianego
- 400 ml wody
Wykonanie:
- Siemię lniane mieszam z woda i odstawiam na 10 min.
- Do miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam (robię to trzepaczką, żeby przy okazji napowietrzyć mąkę)
- W drugiej misce rozgniatam widelcem banana i dodaję: mleko, wodę i "jajko" z siemienia.
- Łączę suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszam łyżką.
- Powstanie dosyć gęsta masa.
- Pierwszą patelnię natłuszczam olejem kokosowym, dalej smażę na sucho.
- Nakładam łyżka placki i przewracam dopiero, gdy bez trudu można je przesuwać na patelni.
- Zwykle przewracam je parę razy by uniknąć przypalenia.
- Smażę na średnim ogniu, aby nie były surowe w środku.
- Podaję z dżemem, syropem klonowym, syropem daktylowym lub z owocami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtfZwAH-kMliLzreG07QP_4bfpci5rWOLK8ESHqbBhdi2tRYTaeRfBAhXZQwedHVnV0wH_Vko5Ch0apvXPDROOO4Qpp-xM05JbS3KNrq8GbWTiyxj5TkqNYBnUsvCjTWVZInpqqOQsLg9F/s640/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOxppbyaG3LqAnc65R8agJP2IcjTLHXCvvmNCJ5FZMYasn7nWKqYLL8Mp8hjaeQ9__dlBX7BaNZvdbQypcJM2F08peIUTh1_jJxbgambUkGn0MMZhZTxON8jj_BMhT7lruCDG8ffsQR85w/s640/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCxWDmr_UwkZxcrCii6ppqYDfJkMwfNFzTpuJW3iSPpF8MJkI5humh4LEhi9bDWmxtStCHln-N6fCmva6g1C7n5P2EQS8ivOfRqSC72WEzND_qMlnau-Mtd4jU1e_ErD8ea02ytkGwjJRn/s640/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAdSC9NFVH7DC5VLbRCwPiRfyKOuJ82DmFg4U7yv6kJDrivmlp3Tfbd9ygWofaKef9xfw7X09S3yXbwpiW1CB8TmTQmjGS6XzNblOFwMzxW_CN3xWZ-pgehTXlzGP-lCd6YH4xYMqqGVvK/s640/3.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz