piątek, 12 czerwca 2020

KOLOROWY DESER Z BORÓWKAMI I MANGO


Mimo, że czekoladę kocham miłością pierwszą, latem mam ochotę na kolor. Zaczynam doceniać różne SMAKi owoców, a czekolada staje się dodatkiem. Mam wrażenie, że to początek mojej owocowej przygody. 

Składniki:

na 4 duże porcje
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 mango (u mnie 220 g)
  • 3 łyżki jogurtu kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 10 truskawek
  • 4 czereśnie
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • parę liści mięty do ozdoby

Wykonanie:

  1. Mleko, chia, syrop klonowy i borówki blenduję, ale nie zbyt dokładnie żeby było widać kawałki owoców. Chodzi o wydobycie koloru z borówek.
  2. Przekładam pierwszą warstwę do szklanych pucharków.
  3. Warto teraz chociaż na 15 min włożyć desery do lodówki, żeby masa stężała (ja się trochę spieszyłam i tego nie zrobiłam, ale jak widać efekt jest ok).
  4. Mango, jogurt kokosowy i syrop klonowy blenduję i układam drugą warstwę.
  5. Czekoladę z mlekiem roślinnym rozpuszczam w kąpieli wodnej lub mikrofali i polewam desery.
  6. Ozdabiam truskawkami, czereśniami i listkami świeżej mięty.
  7. Desery umieszczam w lodówce.

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie . Pozdrawiam 🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Mariola!! Mam słaby refleks, bo dopiero dzisiaj namierzyłam komentarze:))))

    OdpowiedzUsuń