poniedziałek, 22 czerwca 2020

MAKARON Z LOFOTÓW Z SOCZEWICĄ


Na Lofotach w lokalnych sklepach i marketach można kupić ciekawe produkty z tego regionu: glony sproszkowane, makarony z glonami. Na te ostatnie się skusiłam, idealnie pasują do krajobrazu przypływów i odpływów. Kiedy morze odsłania swoje dno i nad brzegiem unosi się charakterystyczny zapach, obiad na bazie makaronu z glonami, wydaje się być najtrafniejszym wyborem. Użyłam tutaj brązowej soczewicy, bo kojarzy mi się z kamienistym dnem...

Składniki:

  • 250 g makaronu z glonami (można użyć zwykłego makaronu i dodać pocięte płaty nori lub suszone glony)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 g czerwonych mini cebulek (może być zwykła czerwona)
  • 5 szt. dużych pieczarek
  • 230 g soczewicy brązowej z kartonu lub puszki (można ugotować samemu)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • garść szpinaku do dekoracji
  • sól, pieprz, curry, przyprawa "jarzynka" (zobacz wskazówki poniżej)

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przekrojone na pół cebulki i pokrojone pieczarki.
  3. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku i podsmażam aż składniki będą miękkie.
  4. Dorzucam soczewicę.
  5. Wlewam mleczko kokosowe i 5 min gotuję aż płyn trochę odparuje.
  6. Makaron podaję z sosem i szpinakiem.




Wskazówki:

Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:
  • 250 g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 70 g soli morskiej
Wszystko rozdrabniam i przechowuję w słoiku.

0 komentarze

Prześlij komentarz