![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLY4f_SReCF0UIxvQwDc3hp6vL9CXQv1qZf4a7xDhME-laMAxJBn7_cRycNDCSrIV02JbmBFY0oh3kFrdk2XoqHQWOPy8l8qTSZQGDSNTWjGrVSWgVLeUYHyEgugyyX2i3DB1vp5oj1LGZ/s640/2.jpg)
Składniki:
- 250 g makaronu z glonami (można użyć zwykłego makaronu i dodać pocięte płaty nori lub suszone glony)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g czerwonych mini cebulek (może być zwykła czerwona)
- 5 szt. dużych pieczarek
- 230 g soczewicy brązowej z kartonu lub puszki (można ugotować samemu)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- garść szpinaku do dekoracji
- sól, pieprz, curry, przyprawa "jarzynka" (zobacz wskazówki poniżej)
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przekrojone na pół cebulki i pokrojone pieczarki.
- Dodaję wszystkie przyprawy do smaku i podsmażam aż składniki będą miękkie.
- Dorzucam soczewicę.
- Wlewam mleczko kokosowe i 5 min gotuję aż płyn trochę odparuje.
- Makaron podaję z sosem i szpinakiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVQL2J07KNEMejeo2JrUoqxsRmTp_9jaE9LUBx4RoyHJkL_E08ELpCnJb1lIBqAuq2ePNA_6UKYCmg6I5McY4XoXivCZEYqe7-znPpGfHKGuPZnOb8ZEtLvQGV1V-KFuAQktYb5qM8v29Q/s640/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaO4od2eH0_xdVAytHDQA1Bd5L5qS9MDrQv0FGURbb5_I4SBUaoWe428cjDULpEO-DCeMyflpuNbf31R_lNg4jearu9Reyijke8iHOHV8sQLlZCv2rRZ0uPq9aHnFvgmRwT_9385662qmA/s640/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUl07SKHLy4D0XPtATdH-CvgPOL8IDxrSBmy3nWxjrRuabyiMClK7TuJRILlE6jYYkvXrBqnOYGwXi9-Ufgbl27bZgg4ueVVVCXaAuTkzNT1LmS7UUlC2r1hRtQzXMx_IsnIE6HqhVwyJ2/s640/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdCxy3mTvbRmShmIKYWHsFOQwOtzHAV0GMw6bEFGOc6qAPjKCVOnJ6aTRoFpUXgOeEvFa7R9q91tcpwI1b9QzEkGuBl1SoWhyx0VBdEJk-HAQNssewlYka_rr9QJb3WlWvQatbMKfzBYA7/s640/4.jpg)
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz