wtorek, 2 czerwca 2020

PESTO ZE SZPINAKU I NERKOWCÓW Z CHILLI I LIMONKĄ



Zielono mi....
To danie w łatwy sposób przemyca zielone warzywa do diety młodszych i starszych. Chętnie przygotowuję je na obiad lub kolację. Nie wykorzystuję całego pesto, więc mam zapewniony pyszny dodatek do śniadaniowych kanapek. Takie praktyczne podejście oszczędza mi dużo czasu i pracy. 

Składniki:

  • 250 g makaronu z groszku, bezglutenowego
  • 100 g nerkowców
  • 50 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/3 strączka czerwonej papryki chilli
do ozdoby parę plasterków papryczki, orzeszków i limonki

Wykonanie:

  1. Gotuję makaron (7 minut)
  2. Do blendera wrzucam nerkowce i rozdrabniam.
  3. Dorzucam pozostałe składniki oprócz papryczki chilli i blenduję.
  4. Kroję drobno papryczkę chilli i dodaję do pesto. Mieszam łyżką.
  5. Odcedzam makaron, dodaję połowę pesto i mieszam.
  6. Drugą połowę chowam do lodówki i używam do chleba podstawowego lub chleba na wypasie.
  7. Ozdabiam papryczką, orzeszkami i plastrem limonki.
makaron z groszku zielonego

0 komentarze

Prześlij komentarz