poniedziałek, 8 czerwca 2020

WEGAŃSKIE RACUCHY Z KONFITURĄ MORELOWĄ


Świeżo przygotowana konfitura morelowa z miętą, aż się prosi o towarzystwo. Czy może być lepsze niż racuchy? Robię zawsze większą ilość żeby załatwić sprawę drugiego śniadania i podwieczorku. Wyobrażam sobie te racuchy na niedzielnym letnim śniadaniu na powietrzu....powracają wspomnienia dziecięcych, szczęśliwych wakacji i mamy, która wita nas z pełnym talerzem placków. Często budził nas ten cynamonowy zapach... 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • (razem 480 g mieszanki mąk)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ja dałam sproszkowaną)
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka migdałowego
  • olej do smażenia
  • konfitura morelowa z miętą

Wykonanie:

  1. Odmierzam 2 szklanki mleka i lekko podgrzewam (ma być ciepłe, nie gorące).
  2. Suche drożdże zalewam paroma łyżkami ciepłego mleka, mieszam i odstawiam.
  3. Siemię lniane zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 10 min.
  4. Do dużej miski wsypuję mąki, wanilię, cukier, sól, cynamon i trzepaczką mieszam żeby napowietrzyć suche składniki.
  5. Do suchych składników wlewam: całe mleko, rozpuszczone drożdże i siemię lniane.
  6. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto podwoi swoją objętość).
  7. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i na średnim ogniu smażę racuchy.
Wyrośnięte ciasto po 1 godzinie



Wskazówki:

Przy smażeniu racuchów ważna jest temperatura patelni. Nie może być za wysoka, bo placki będą surowe w środku. Moja kuchenka ma zakres do 9, więc ja smażę na mocy 5.

0 komentarze

Prześlij komentarz