poniedziałek, 15 czerwca 2020

RYŻ Z OWOCAMI NA GORĄCY DZIEŃ


Przed wyruszeniem na pierwszą camperową przygodę po Norwegii, długo się zastanawiałam, jak będą wyglądały nasze posiłki. Czy da się nie stołować w przygodnych barach? Czy kuchnia o powierzchni metra kwadratowego to przypadkiem nie za duże wyzwanie dla mnie? Czy rodzina zaakceptuje moje kulinarne fantazje? Na razie pytania pozostają bez odpowiedzi, bo to dopiero: pierwszy dzień kamperowych SMAKÓW.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 300 g ryżu basmati
  • 600 ml mleka owsianego
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty soli

dodatki:

  • łyżeczka otartej skórki z limonki (nie miałam tarki, więc użyłam noża)
  • 8 suszonych moreli
  • 2 szt suszonych fig
  • 125 g borówki amerykańskiej
  • 1 szt kiwi
  • 4 daktyle
  • 100 g orzechów arachidowych (mogą być inne)
  • 1/4 arbuza
  • syrop daktylowy do polania lub jogurt kokosowy
  • liście mięty (niestety nie miałam)

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam wodę, mleko.
  2. Gotuję i solę.
  3. Wsypuję ryż i cynamon, gotuję do miękkości.
  4. W tym czasie przygotowuję dodatki: kroję owoce.
  5. Na talerzu układam ugotowany ryż, owoce, posypuję orzechami i polewam syropem daktylowym lub jogurtem kokosowym.
  6. Parę liści mięty to już szczyt szczęścia na talerzu:)
dodatki do ryżu


0 komentarze

Prześlij komentarz