![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgXHihSMD6G0I5deZVyT8AdDBd1N-cIlj8I3ORAAA9fpZNPZ_OeCaFgELc4QPQVtnvkEC4T6835tBPYsNsePcVGy3WpUYXdYxroQhffiqheCTexlEHq-UlIIkeLaMVFXuvxWB3wTQZqVXZ/s640/pierogi-3.jpg)
To moje ulubione pierogi. Skropione sosem sojowym są niebezpiecznie uzależniające. Konieczna jest kontrola przy ich konsumowaniu, bo można się zatracić...
Składniki:
na ok. 50 sztukciasto:
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
farsz:
- 1 szklanka brązowej suchej soczewicy (500 g ugotowanej)
- 370 g pieczarek
- 200 g czerwonej cebuli
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka sosu sojowego
do podania:
sos sojowy lub podsmażona cebulaWykonanie:
farsz:
- Soczewicę namaczam na 2 godziny (można tego nie robić, ale wydłuży się czas gotowania).
- Gotuję soczewicę do miękkości.
- Na patelnię wlewam cały olej, dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Smażę.
- Do ugotowanej soczewicy dodaję całą zawartość patelni.
- Dodaję przyprawy i sos sojowy.
- Miksuję blenderem ręcznym. (Nie musi być na gładko, jak przy pasztecie)
- Odstawiam do ostygnięcia.
ciasto:
- Do miski wsypuję mąkę.
- Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
- Wyrabiam ciasto tak długo aż stanie się elastyczne. (ok. 10 min)
- Można użyć też Thermomixa.
- Ciasto przykrywam ściereczką.
- Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
- Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
- Maczam w sosie sojowym i jem ze SMAKiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe1YlNUL46M2qUur3a65fzUwv5rWXB6fDzIbdyTi7bqw1c3L6NOhrvuDW8NQo_L-Z2cApDVQOAEPQVBY9GPa7UKs0WkMncN4ngFQZh-WkKKE0KLUCYaq3Y6mRQEsL3gzCfumHces7TvS69/s640/pierogi-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7jHthuBpmLSAKtJ63f-6NyGAH5tDCjnggLBi7Q5_Gn77Frju5RAfBZyZpgOQjrwB5i8XXZ1UZcu02BSGTuGGXIaByxJpylxLRm_UaG2EgCsWxais2Nwx19tfG9MO77WRjMMFzLf5MI5vQ/s640/pierogi-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmlxdY8wFRH-_weab-AnLn-j74lp4frG4ExJAvkXlfyNW5KJSZkHxcBoFG7Rxqvfe90vnNBRs6v5WHenBBEqruQ0mAy5MFAcd73m7xVRgtMXKVe6tQsCBar-tQbuqLqa0us36GxjbZkN-P/s640/pierogi-4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUyufGtWWbOV_atNeYK5dYEJcnGajfs1xVpR3Sw0gPKiMPdI-0YsL4WpilkPwJjgdVFqtMpjoQKE_JIMCcMHWU5VOQM4xdIr1l7gUJCfpq39ryFfD4PSWfvTY0OpZpvGmCa7LuvOG2Bow-/s640/pierogi-5.jpg)
Wskazówki:
Jeżeli zostanie mi farsz albo ciasto, po prostu je zamrażam.Farsz jest też genialny jako smarowidło na chleb podstawowy lub chleb na wypasie.
0 komentarze
Prześlij komentarz