środa, 10 czerwca 2020

PIEROGI Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI


To moje ulubione pierogi. Skropione sosem sojowym są niebezpiecznie uzależniające. Konieczna jest kontrola przy ich konsumowaniu, bo można się zatracić... 

Składniki:

na ok. 50 sztuk

ciasto:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej

farsz:

  • 1 szklanka brązowej suchej soczewicy (500 g ugotowanej)
  • 370 g pieczarek
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka sosu sojowego

do podania:

sos sojowy lub podsmażona cebula

Wykonanie:

farsz:

  1. Soczewicę namaczam na 2 godziny (można tego nie robić, ale wydłuży się czas gotowania).
  2. Gotuję soczewicę do miękkości.
  3. Na patelnię wlewam cały olej, dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Smażę.
  4. Do ugotowanej soczewicy dodaję całą zawartość patelni.
  5. Dodaję przyprawy i sos sojowy.
  6. Miksuję blenderem ręcznym. (Nie musi być na gładko, jak przy pasztecie)
  7. Odstawiam do ostygnięcia.

ciasto:

  1. Do miski wsypuję mąkę.
  2. Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
  3. Wyrabiam ciasto tak długo aż stanie się elastyczne. (ok. 10 min)
  4. Można użyć też Thermomixa.
  5. Ciasto przykrywam ściereczką.
  6. Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
  7. Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
  8. Maczam w sosie sojowym i jem ze SMAKiem.




Wskazówki:

Jeżeli zostanie mi farsz albo ciasto, po prostu je zamrażam.
Farsz jest też genialny jako smarowidło na chleb podstawowy lub chleb na wypasie.

0 komentarze

Prześlij komentarz