czwartek, 18 czerwca 2020

DESER KAMPEROWY


To już 4 dzień naszej wyprawy kamperowej na Lofoty. Podczas jazdy dużo się dzieje, ale mam parę chwil na myślenie o nowych przepisach. Tym razem skupiłam się na deserze. Blender bezprzewodowy jest ze mną, więc ewentualne rozdrobnienie składników nie stanowi problemu. Założenie było takie: ma być zdrowy, energetyczny i bardzo smaczny. Myślę, że wszystkie cele osiągnęłam.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych daktyli (jeżeli suszone, to należy je wcześniej namoczyć)
  • 100 ml żurawiny
  • 100 ml słonecznika
  • 100 ml sezamu
  • ok. 3 łyżki syropu daktylowego
  • olej kokosowy lub papier do pieczenia do wyłożenia pojemnika (blachy)
  • miary podaję w ml a nie gramach, bo nie mam w samochodzie wagi:)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki rozdrobnić przy pomocy blendera.
  2. Mały pojemnik cienko wysmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Przełożyć masę do małego pojemnika (u mnie okrągły o średnicy 15 cm) i mocno ugnieść łyżką.
  4. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Kroić na małe kawałki i podawać polane syropem daktylowym.

0 komentarze

Prześlij komentarz