czwartek, 4 czerwca 2020

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI I BORÓWKAMI

Do pierogów nikogo nie trzeba namawiać... gorzej jest z ich lepieniem. Tu gdzie mieszkam w Stavanger, spotykam się z polskimi koleżankami raz do roku na tzw. "lepienie pierogów". Przychodzi nas spora grupa i za ok. 3 godziny na stole leży 900 sztuk!!!
Wniosek: pierogi lubią towarzystwo:)
 

Składniki:

ciasto:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej

owoce:

  • 500 g truskawek
  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny

sos truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 100 g jogurtu kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

sos czekoladowy:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka migdałowego

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotowuję sosy.
  2. Do blendera wrzucam wszystkie składniki sosu truskawkowego i miksuję. Sos gotowy.
  3. Do małego rondelka wsypuję cukier i olej kokosowy oraz mleko, rozpuszczam a następnie dodaję kakao.
  4. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą a sos będzie lśniący. To będzie sos czekoladowy.
  5. Teraz czas na pierogi:
  6. Truskawki kroję na kawałki i wrzucam do miski razem z borówkami.
  7. Posypuję manną, cukrem i delikatnie mieszam.
  8. Do drugiej miski wsypuję mąkę.
  9. Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
  10. Wyrabiam ciasto tak długo aż stanie się elastyczne. (ok. 10 min)
  11. Można użyć też Thermomixa.
  12. Ciasto przykrywam ściereczką.
  13. Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
  14. Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
  15. Przekładam na talerz i polewam sosami.



Wskazówki:

Nie przejmujcie się kształtem pierogów. Wiele razy słyszę zdania typu cyt." Nie robię pierogów, bo nie umiem". Wyjdą jakie wyjdą, najważniejsze, że rodzina będzie szczęśliwie je zajadać i nikt nawet nie wpadnie, nie zauważy, że pierogi są nierówne.

0 komentarze

Prześlij komentarz