piątek, 19 czerwca 2020

MŁODE ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI I STRĄCZKAMI GROSZKU CUKROWEGO


Kolejny dzień kamperowej przygody, uzupełniłam lodówkę świeżymi warzywami i marzę o daniu z ziemniakami. Rodzina kiwa głowami, że oni też chętnie, więc idę tym tropem. Na razie gotuję w kamperze, bo wygodniej i cieplej. Wiatr jest silny i przeszywający, więc pichcenie na zewnątrz byłoby prawdziwym wyzwaniem. Pierwszy raz kupiłam miniaturowe czerwone cebule, które wyglądają i smakują wybornie.

Składniki:

(na 4 porcje)
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 150 g groszku cukrowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 12 szt (250 g) miniaturowych czerwonych cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, curry, domowa "jarzynka", pieprz
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część z puszki mleka kokosowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
  3. Wrzucam pieczarki, cebulki przekrojone na pół i czosnek grubo krojony.
  4. Dodaję sól, curry, domową przyprawę "jarzynkę", pieprz i pokrojony imbir.
  5. Smażę do miękkości ok. 15 min.
  6. W tym czasie w osolonej wodzie gotuję groszek cukrowy ( ok. 5 - 10 min), który następnie dodaję do warzyw.
  7. Dodaję śmietankę kokosową i smażę kolejne 5 min (utworzy się smakowity sos).


Wskazówki:

Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:
  • 250 g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 70 g soli morskiej
Wszystko rozdrabniam i przechowuję w słoiku.

0 komentarze

Prześlij komentarz