wtorek, 23 czerwca 2020

MAKARON ŻYTNI Z SZALOTKĄ, CUKINIĄ I TOFU


To już 9 dzień kamperowej podróży. Przed wyjazdem kupiłam polski makaron w polskim sklepie w Stavanger. Wyglądał bardzo zdrowo, apetycznie i czas gotowania był krótki. Dzisiaj nie planujemy dłuższych postoi, więc wykorzystam go na szybki obiad.
 

Składniki:

(porcja dla 4 dorosłych osób)
  • 250 g makaronu żytniego z pełnego ziarna
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 g szalotki
  • 4 szt dużych pieczarek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki własnej "jarzynki"
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cukinia
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 290 g tofu "silk"
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany wegańskiej
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i dodaję pokrojone w ćwiartki szalotki.
  3. Dorzucam pieczarki w kostkę i przyprawiam solą, "jarzynką", pieprzem, curry i słodką papryką.
  4. Podsmażam aż wszystko zmięknie (ok. 10 min).
  5. Kroję paprykę, cukinię i wrzucam do patelni.
  6. Drobno siekam czosnek i dodaję do warzyw.
  7. Tofu rozdrabniam ręką i mieszam z pozostałymi składnikami.
  8. Na koniec dodaję śmietanę, sok z limonki i drobno pokrojony imbir.
  9. Wyciśnięte ćwiartki limonki wrzucam na patelnię, by oddały trochę swojego SMAKU potrawie.
  10. Podsmażam kolejne 10 min i gotowe!





Wskazówki:

 Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:
  • 250 g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 70 g soli morskiej
Wszystko rozdrabniam i przechowuję w słoiku.
Czosnek i imbir celowo dodaję w późniejszym etapie przygotowania potrawy, by danie miało bardziej wyrazisty SMAK.

0 komentarze

Prześlij komentarz