![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgktsctCNSetUMgV7ecILS9OR_rvL79AI35VW16j_kAAGfXL8b9_itu0MiOZorvlWDxJQNVqrPiQymCEGLpwCU49tqXrCtK71bCYkCL319W4VkYU7qBFJBKj3YEF44wY5JaXVP55rD4p4yC/s640/2.jpg)
Składniki:
(porcja dla 4 dorosłych osób)- 250 g makaronu żytniego z pełnego ziarna
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g szalotki
- 4 szt dużych pieczarek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki własnej "jarzynki"
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cukinia
- 3 duże ząbki czosnku
- 290 g tofu "silk"
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka śmietany wegańskiej
- sok z 1/2 limonki
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i dodaję pokrojone w ćwiartki szalotki.
- Dorzucam pieczarki w kostkę i przyprawiam solą, "jarzynką", pieprzem, curry i słodką papryką.
- Podsmażam aż wszystko zmięknie (ok. 10 min).
- Kroję paprykę, cukinię i wrzucam do patelni.
- Drobno siekam czosnek i dodaję do warzyw.
- Tofu rozdrabniam ręką i mieszam z pozostałymi składnikami.
- Na koniec dodaję śmietanę, sok z limonki i drobno pokrojony imbir.
- Wyciśnięte ćwiartki limonki wrzucam na patelnię, by oddały trochę swojego SMAKU potrawie.
- Podsmażam kolejne 10 min i gotowe!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5MsPH9hS9H8u6HIWN13pr_cvLg_9C4-eETVgvCmjdjt6ESUEhWnw8AWU_JPlO7EmxtiOHNZ-jKTjfvpCVXR5sUbh1iHgwjAdtU3L-dp9JADoI44_50ZGaosFPgKvjfxp7HFPmsGAEJ4Ai/s640/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0_y27m4hERwAWUwWnSHNJgPi5VeKTzG9MSTfBoDjHYzbRa-ZLO_CsRTb33N0mdMUpELAtK-T3HhNK6GBlC2hJvBFlm1i0AAqNkL47oVXwPnVUm5Vfk5Emt2DgNwLy4HYDbLLmys3I97yC/s640/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhp31FmU-WSS20DNj7ljA4jyR-Qjlz0ttrDC7fSZlaWvcTZNVsERt_1A7sr9H-vN4PKsoTn6yqdNCS5nn-DJPUq7-j-FSOwVtsZqMY1V5k5C0CjR1Fi8JaWNsQA9pEvH7eUsIqdqmMUGJBf/s640/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIpluMysiM_GoDFtTo6vV3ZVMlEfXuMORButZdxsDtIG1HRD2spOUzTDuRFkM11Xg8tUdQQQGfN36LMFo0RvbxA9hO-pfq3bk91uOwBH5KgGrOTlF9RC6MPiy_mXttfZCeJJIjC_jI-Tj8/s640/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-52tfNsWcfwqqtRNTY-DHSx2S-tIhSVB8zWTxvc-tNAf99PL-tdGAR9xklUsiyE_3_dQIBVdL_aZVnhbEn7sx-rJ7hxTcs91m5eVraablBLjDp7QGiLzuevxfZIUnr8-9i0KoP7RZZj_3/s640/3.jpg)
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
Czosnek i imbir celowo dodaję w późniejszym etapie przygotowania potrawy, by danie miało bardziej wyrazisty SMAK.
0 komentarze
Prześlij komentarz