![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpIQofqcjiRA74IRoBsolD4wxW8hOMNSX2OSnFDsvai82-dQlHiT2PiRcQK2gZCv_PAuJk57W2kFWl9TYM3xb3P2F5Yyc4IC4bQ3iej_GICe0Eal_vDPcSsHedMFQGS7TrS6yip9F9Jv0g/s640/3.jpg)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g ksylitolu
- 200 g margaryny wegańskiej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (dałam sproszkowaną)
- 1 łyżka karobu lub kakao
Wykonanie:
- Zalewam siemię lniane 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 minut.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Do dużej miski lubi miksera wsypuję suche składniki a następnie dodaję zimną pokrojoną w kostkę margarynę.
- Mieszam aż wszystko się połączy.
- Dzielę masę na dwie części.
- Do jednej wsypuję karob i zagniatam w kulkę.
- Z białej masy również formuję w kulkę.
- Ciasta wkładam do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjmuję ciasta i wałkuję gładkim wałkiem placki na grubość ok.0,5 cm.
- Kratkowanym wałkiem (lub innym ze wzorkiem), przejeżdżam po przygotowanym placku i wykrawam kształty ciastek.
- Wykładam na blachę i wstawiam ją do lodówki na 15 minut przed upieczeniem.
- W tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni.
- Po 15 minutach wyjmuję ciastka z lodówki i piekę ok 15 - 20 min do lekkiego zbrązowienia.
- Próbuję dopiero po ostygnięciu:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBgWg26xitw-RdDtAaA0bz1zjg1mREjUaOuV0sN7qc6aWVOIAVbrO9c2-wi_KzP1Eil6LumadQNfJ8u8kwj8qd1u5G1mtUfBu01GNRxFtqa-5UU4U7jUhMdDdKk3eBnIFig-if92HdOC2n/s640/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLKrEVOqumM2W4RJCFqUOBeZIAPT7DdeVZ19_7yFg949_J4IuuCzfyKtTSOPfzi-YnEg1y_wQ7mqfK1ct74XVH13w709j02oZ9eRme10xK89HDsZT_zPB6P-HwnmJHKI41iKk3BMtUTl0j/s640/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9tKxNlWMkhl2aKw28rGBEvTE90G44G46TaAhZobEpWBCsP-bK9-DL4IvD-rdBGTmIMgD77AZcAmAl8QxzZ79pKf5pPMvB0priwTgqaU4bjyQMO93sXQWB1hHZ0UDqEKiBnS8-7JH6ZrnT/s640/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz