poniedziałek, 13 września 2021

AREPAS ZE SPIRULINĄ I BOCZNIAKAMI


Wyspa Rennesøy kryje w sobie wiele malowniczych zakątków i wzgórz. Jedno z nich wydało nam się idealne do tego odcinka "gotowania w plenerze". Dziękuję moim synom Maksowi i Jeremiemu za pomoc przy zdjęciach. Przyjemnie jest wędrować razem...
Do tradycyjnych arepas, dodałam spirulinę czyli sproszkowane algi, które nadają potrawom rzadko spotykany w kuchni, turkusowo-zielony kolor. 

Składniki:

arepas:

  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej PAN
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki spiruliny
  • 1 1/4 szklanki wody

salsa pomidorowa:

  • 2 pomidory
  • 1/2 szalotki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

boczniaki:

  • 1 szalotka
  • 2 garści boczniaków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

  • kapary, natka pietruszki/kolendra

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję sypkie składniki na arepas, dokładnie mieszam.
  2. Wlewam wodę i mieszam aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotowuję salsę (kroję i mieszam wszystkie składniki).
  4. Na patelni podsmażam cebulę i pokrojone w paski boczniaki. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Jak grzyby będą lekko przypieczone, dolewam syrop klonowy i sos sojowy. Mieszam.
  6. Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, formuję arepas i smażę na złoto.
  7. Podaję z salsą pomidorową i grzybami. Posypuję natką/kolendrą i kaparami.








2 komentarze:

  1. Jak formuje się arepas? Jak pierogi tylko takie spłaszczone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Formuje się jak placki. Masa jest bardzo plastyczna:)

    OdpowiedzUsuń