piątek, 8 października 2021

MIGDAŁOWE KULKI Z COINTREAU



Proste, szybkie przepisy, których wynikiem są na przykład takie efektowne kulki, zachęcają mnie do gotowania i eksperymentowania w kuchni. Wystarczą cztery składniki i pralinki gotowe. Jeżeli robię je dla małych dzieci, rezygnuję z pomarańczowego likieru Cointreau:)

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 200 g świeżych daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 10 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • dowolne posypki

Wykonanie:

  1. Rozdrabniam migdały na mąkę (używam Thermomixa).
  2. Dodaję pozostałe składniki i miksuję. Sprawdzam czy masa jest klejąca i da się bez problemu ulepić kulkę. Jeżeli nie, dodaję odrobinę wody.
  3. Formuję pralinki i obtaczam w różnych posypkach.
  4. Przechowuję w lodówce.

0 komentarze

Prześlij komentarz